Petitie voor verbod pesticide

(ANP)

De Tweede Kamer krijgt vandaag een petitie die vraagt om een Nederlands 'nee' tegen glyfosaat dat in onkruidbestrijdingsmiddelen zit. De petitie is volgens Greenpeace ondertekend door ruim 161.000 mensen uit Nederland en andere Europese landen.

Milieuorganisaties waarschuwen al langer voor glyfosaat dat verwoestend zou zijn voor mens en milieu. Het zit onder meer in de pesticide Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Sommige tuincentra in Nederland zijn al gestopt met de verkoop. De Tweede Kamer, die eerder staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) opriep de verkoop aan particulieren te verbieden, buigt zich vandaag opnieuw over de kwestie. Volgens Greenpeace kan een Nederlandse afwijzing bepalend zijn voor het beleid in de rest van de Europese Unie. Die stelde eerder een besluit uit.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties kwamen juist gisteren met het nieuws dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. Volgens deskundigen van de WHO en de FAO heeft de pesticide ook geen schadelijke gevolgen voor het DNA in menselijke cellen. Ook de insecticiden diazinon en malathion zijn volgens de experts niet kankerverwekkend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden