Petitie voor kinderpardon is een hartekreet die getuigt van steun voor wetswijziging

Vlak voor Kerstmis is GroenLinks, samen met Bekende Nederlanders, een handtekeningenactie begonnen voor een Kinderpardon, voor kinderen van vluchtelingen en asielzoekers, die 'Limburgser zijn dan vlaai, Frieser dan de Elfstedentocht, Zeeuwser dan het meisje'. Deze kinderen horen hier thuis, vinden Angela Groothuizen, Khalid Boulahrouz, Jan Mulder, etcetera.

De timing kon niet beter. In de kersttijd zijn mensen misschien net wat gevoeliger voor (kinder)leed dan normaal. Bovendien deint de actie nog mee op de storm van protest die door de samenleving trok toen kort geleden de jonge Mauro dreigde te worden uitgezet. Die verontwaardiging van kiezers over het hele politieke spectrum vindt nu alsnog een uitweg in de petitie. Gistermiddag om drie uur stond de teller op 68.257, en dat in drie dagen.

GroenLinks gaat de oproep tot het Kinderpardon politiek vertalen. En daar zit een probleem. Het Kinderpardon is een hartekreet, geen politiek voorstel. Daarvoor is het veel te weinig uitgewerkt. "Blijf van die kinderen af", zegt GroenLinks-woordvoerder Tofik Dibi. Maar om welke kinderen het gaat, blijft vaag. Daar valt geen beleid van te maken.

Heel anders is dat met het 'wortelingswetsvoorstel' van PvdA en ChristenUnie. Deze oppositiepartijen hebben duidelijk afgebakend welke kinderen in aanmerking moeten komen voor een verblijfsvergunning: hier geworteld en langer dan acht jaar in Nederland zijn de belangrijkste criteria, maar ze formuleren meer voorwaarden. Dat is een realistisch en naar het zich laat aanzien werkbaar voorstel, al blijft het een illusie dat er ook dan geen 'schrijnende gevallen' meer zullen zijn. Elke grens kent grensgevallen.

De indieners van dit wetsvoorstel, Hans Spekman (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie), zijn zeer ongelukkig met de actie van hun GroenLinks-collega Dibi. Voor een meerderheid hebben ze het CDA nodig, en ze zijn bang dat die partij wordt afgeschrikt door over een pardon te beginnen. Het generaal pardon van het vorige kabinet (CDA, PvdA en ChristenUnie) was zéér tegen de zin van het CDA.

Maar door nu zo fel tekeer te gaan tegen de publieksactie, scheppen Spekman en Voordewind zelf verwarring. Ze zaaien verdeeldheid in een tot op heden gesloten oppositioneel front. Hun voorstel is volkomen duidelijk. En de petitie kunnen ze uitleggen als brede maatschappelijke steun voor hun inspanningen om een blijvende regeling te treffen voor kinderen die hier horen. Mooier kunnen Kamerleden het eigenlijk niet hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden