Petitie tegen zomertijd: Stop met prutsen aan de klok

Ruim 20.000 Nederlanders willen dat de zomertijd wordt afgeschaft.Beeld Infografieken Nederland

Al zolang de zomertijd bestaat, is deze omstreden. Kort na de Tweede Wereldoorlog klaagden boeren al dat de zomertijd het ritme van mens en dier verstoort. Ook dit jaar laten tegenstanders van zich horen. 

Vandaag biedt Anouk Verhaaff (45) een petitie aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aan, waarin ze pleit voor afschaffing van de zomertijd.

Meer dan twintigduizend mensen ondertekenden de petitie. Schreijer is hier blij mee. “Tweederde van de Europarlementariërs wil van de zomertijd af.” Schreijer geeft de petitie door aan eurocommissaris Violeta Bulc. Zij leidt een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de zomertijd. De resultaten worden in oktober verwacht. De regeling voor de zomer- en wintertijd is sinds 2001 onderdeel van de Europese wetgeving. Nederland kan daar dus niet uitstappen, maar Schreijer hoopt dat de Europese Commissie de wet wil aanpassen.

Ongeveer zeventig landen verzetten twee keer per jaar de klok. Om op kolen te besparen, voerden de Duitsers in 1916 als eersten de zomertijd in. Nederland volgde een dag later. Na de oorlog klaagden boeren dat de zomertijd het ritme van mens en dier verstoorde, waarop deze in 1946 werd afgeschaft. In 1977 probeerde Nederland met de zomertijd het energieverbruik terug te dringen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er tijdens de zomertijd juist meer energie gebruikt wordt, omdat mensen een uur langer actief blijven.

Vermoeidheidsklachten

Verhaaff heeft al jarenlang last van vermoeidheidsklachten door de wisseling van wintertijd naar zomertijd. “Ik heb ieder jaar weer een jetlag tot de zomervakantie. Ik word hondsberoerd van dat tijdsverschil.” De gezondheidsklachten van Verhaaff zijn uitzonderlijk, maar het duurt minstens vier weken voordat ‘avondmensen’ zich aan de zomertijd hebben aangepast, aldus Marijke Gordijn. Zij is directeur van Chrono@Work, een adviesbureau op het gebied van slaap. “Het is voor ieder mens heel belangrijk om een goed slaapritme aan te houden. Als mensen een uur korter slapen, neemt het risico op ongelukken in het verkeer en op het werk toe.”

Ook krijgen vijf procent meer mensen een hartaanval in de eerste week van de zomertijd, zo toonde de Zweedse bioloog Imre Janszky aan. Hij hield veertien jaar lang het aantal hartaanvallen in Zweden per dag bij. “Dat hangt samen met het verstoorde slaapritme en het vroege opstaan”, zegt Gordijn, “want in de eerste week van de wintertijd zijn er 1,5 procent minder hartaanvallen dan in de weken daaromheen.”

Zomertijd of wintertijd?

Moet de zomertijd of de wintertijd de standaard worden? Europarlementariër Schreijer pleit voor de zomertijd, want als het ’s avonds langer licht blijft, kunnen mensen langer buiten zijn. “Ze geven meer geld uit en dat komt de economie ten goede.” Marijke Gordijn is het hier niet mee eens. “Onze biologische klok heeft een cyclus van meer dan 24 uur. Zonlicht in de ochtend zorgt ervoor dat we toch op een normale tijd wakker worden. Als we de zomertijd aanhouden, wordt het in de winter pas om 10 uur ’s ochtends licht. Dat is te laat.” Zomertijd of wintertijd, het maakt Verhaaff niet uit. “Als ze maar stoppen met het prutsen aan die stomme klok.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden