Petitie tegen pro-anorexia-sites

amsterdam –- De vaste Kamercommissie Jeugd en Gezin krijgt vandaag een petitie aangeboden waarin om een verbod wordt gevraagd op websites die anorexia verheerlijken. Initiatiefneemster Scarlet Hemkes, die via haar website een actiegroep is begonnen tegen deze zogenoemde pro-ana-sites, heeft 10.000 handtekeningen verzameld.

Sinds april strijdt Hemkes, die zelf aan een eetstoornis leed, via haar website voor een wettelijk verbod op het groeiend aantal pro-ana-sites en weblogs. Meisjes vinden daar informatie over hoe ze op een ongezonde manier extreem kunnen afvallen. Hemkes: „Ze lezen daarop bijvoorbeeld dat overgeven goed helpt om af te vallen. Ook zijn er links naar online winkels waar ze sterke afslankpillen kunnen kopen.” Ook meisjes met overgewicht maar zonder eetstoornis die snel willen afvallen, bezoeken deze websites, weet Hemkes.

Hoeveel pro-ana-sites er in Nederland precies zijn, is onduidelijk. Hemkes: „Weblog aanbieder Puntpunt.nl heeft er alleen al vierhonderd. Die weblogaanbieders zouden dit soort sites niet moeten toestaan.”

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lijden zo’n 20.000 mensen aan een eetstoornis. Dat aantal neemt niet toe. Wel krijgen meisjes op steeds jongere leeftijd een eetstoornis.

In Frankrijk is een wettelijk verbod al ingevoerd. Toch denkt Hemkes niet dat zo’n wet ook in Nederland zal komen. „Tot nu toe wordt er niet heel enthousiast gereageerd op een verbod. De politiek zegt: meisjes moeten weerbaar worden gemaakt tegen dit soort dingen. Verbieden heeft geen zin. Maar als het toch zo eenvoudig was, hadden we dit probleem allang niet meer gehad.”

Haar eigen website stop-pro-ana.hyves.nl lijkt aan te slaan: inmiddels hebben ruim 28.000 leden zich geregistreerd. Naast een verbod op websites pleit Hemkes ook voor verdwijning van graatmagere meisjes uit de modewereld en media.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden