Petitie tegen brede invoering downtest

Beeld anp

Een online petitie tegen de invoering van de prenatale NIPT-screening op onder meer het syndroom van Down is inmiddels ruim 12.000 keer getekend. De petitie onder de naam #andersnietminder is een initiatief van het Platform Zorg voor Leven en enkele gehandicaptenorganisaties.

Onder meer de christelijke patiëntenvereniging NPV en de SGP hebben hun naam aan het initiatief verbonden. De initiatiefnemers zijn bang dat ministers Schippers (VVD, volksgezondheid) binnenkort zal besluiten om de prenatale NIP-test standaard aan alle vrouwen aan te bieden.

Sinds een jaar wordt de DNA-test in Nederland aangeboden, maar alleen als uit een eerdere test (de combinatietest) blijkt dat vrouwen een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking hebben. Dat kan down zijn, maar ook het minder vaak voorkomende edwards- of patausyndroom.

Een aanvraag tot brede invoering van deze test van alle academische ziekenhuizen ligt inmiddels bij de Gezondheidsraad, die rond de zomer een advies uitbrengt.

Verantwoording
Esmé Wiegman, woordvoerder namens het Platform en directeur van de NPV: "De 20-weken echo die ook standaard aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden en vergoed, is helemaal ingeburgerd. Ik denk niet dat je dat ook voor een NIP-test moet willen. Dan verandert keuzevrijheid in verantwoordingplicht. Als je een keuze móet maken, dan heb je dat ook te verantwoorden."

Wiegman zegt hoop te putten uit een recent advies van de Gezondheidsraad over de hielprik bij baby's. De Raad adviseerde deze maand dat er op meer aandoeningen gescreend moet worden, maar maakte een duidelijke keuze door 'in principe af te zien van screening op niet-behandelbare aandoeningen, tenzij het belang van de pasgeborene daarmee duidelijk gediend is.' Wiegman hoopt dat Schippers deze 'loepzuivere' keuze doortrekt naar de invoering van de NIP-test.

Syndroom van Down
In Nederland hebben ongeveer 12.500 kinderen en volwassenen het syndroom van Down. Vanaf 1990 tot 2005 nam het aantal geboortes van kinderen met down licht toe, met name omdat de gemiddelde leeftijd van de moeder sneller steeg dan het aantal zwangerschapsafbrekingen. Aan de huidige screening doet ongeveer dertig procent van de ouders mee. Is een vrouw ouder dan 36, dan is dat zo'n vijftig procent. Van de 265 keer dat zo'n screening in 2013 de diagnose down opleverde, zorgde dat in 197 keer voor afbreking van de zwangerschap. Dat is ongeveer 75 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden