Peterselie-sandwich met avocado, kaas en prosciutto
Ingrediënten voor 2 sandwiches
1 klein bosje platbladige peterselie, 2 el pijnboompitten, 1 rijpe avocado, ca 1 el vers citroensap, 4 plakken prosciutto, 1 el olijfolie, 4 flinke sneden rustiek brood (wit of meergranen), ca 4 el mayonaise. 50 g ricotta, ca. 30 g Pecorino of Parmezaan (in flinters), zout, versgemalen peper
Peterselie, zo ontdekte ik laatst, is een heel mooie toevoeging aan dubbele boterhammen. Bij gebrek aan sla of ander groen dat vaak tussen de meeneem-sandwiches gaat heb ik peterselie gebruikt.
Platbladige, want die voelt zachter in de mond en heeft in het algemeen meer aroma. Het gaat hier niet om enkele blaadjes, welnee, ik voeg gerust een handje peterselie toe. Goed ingebed in mayonaise en verrijkt met andere zaken als avocado, kaas en vleeswaren. Uitgebakken spek en prosciutto zijn allebei heerlijk.
Deze feestelijke boterhammen zijn tegenwoordig onze favoriet. Het is verreweg het lekkerst met rustiek mediterraan brood dat je zelf in royale plakken snijdt.
Voor 2 grote dubbele sandwiches:
Was de peterselie goed en slinger het kruid grondig droog in de slacentrifuge. Neem de blaadjes van de takjes.
Rooster de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan.
Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd het in dunne plakken. Bedruppel ze meteen met citroensap.
Bak de prosciutto kort in een koekenpan met de hete olie, tot het ietwat krokant wordt.
Besmeer 2 sneden brood met mayonaise en beleg royaal met peterselie. Bestrooi met pijnboompitten en duw licht aan. Beleg het brood achtereenvolgens met kaasflinters, avocado (bestrooid met zout en peper) en prosciutto.
Besmeer de andere 2 sneden brood met ricotta en leg die op de belegde helften. Duw licht aan en snijd met een scherp mes in tweeen.
Eet meteen of verpak in aluminiumfolie om mee te nemen.