Peter Visser

'Voor slechte slapers is een goed boek een uitkomst'

Waar staan uw boeken?
"In een boekenkast en in een vitrine. In de boekenkast staat van alles wat, en die vitrine is helemaal gereserveerd voor Marcel Duchamp, de Franse kunstenaar. Hij is mijn favoriet. Van hem verzamel ik zoveel mogelijk boeken."

Hoe kwam u bij Duchamp terecht?
"Ik heb de kunstacademie gedaan, dus dan is het niet zo gek dat je vroeg of laat met Duchamp te maken krijgt. In ieder geval ben ik door hem gestopt met schilderen. Alles wat ik deed was door Duchamp - en trouwens ook door anderen - toch al veel beter gedaan. Met Bettie Serveert zijn we verschillende keren in Amerika geweest en als we dan in Philadelphia waren dan was het museum altijd een tripje voor mij - en dan vooral de museumwinkel, waar je de boeken van Duchamp kunt kopen."

Typisch zo'n verzameling waarmee je eindeloos door kunt gaan.
"Als je zou willen wel. Maar ik heb nu iets van vijfentwintig boeken over hem. Daarmee vind ik dat ik Duchamp wel zo'n beetje gecoverd heb."

Bent u een fanatiek lezer?
"Zeker. Geweldig vind ik bijvoorbeeld de boeken van de Zweedse schrijver August Strindberg. Zijn hele leven was een zoektocht, hij had ook last van enorme psychoses. Daar heeft hij heel treffend verslag van gedaan in zijn boek 'Inferno'. Dat levert telkens een andere invalshoek op. Soms is de eerste pagina al een opsomming van ellende, eigenlijk too much, maar het is zo mooi opgeschreven. Al dat zelfbeklag en die ironie, het is door Strindberg heel meevoelbaar gemaakt. Gerard Reve lees ik ook graag. Die heeft natuurlijk ook dat ironische. Het mooiste vind ik zijn 'Brieven aan Simon C.' Dan hebben we nog de surrealisten... ach, zo kan ik nog heel lang doorgaan. Ik was altijd al een lezer. Zelfs 's nachts. Ik ben namelijk nogal een slechte slaper, dan is een goed boek een uitkomst."

Wat zegt uw boekenkast over u?
"Ik denk dat een boekenkast altijd veel over de eigenaar zegt. Bij mij staan er bijvoorbeeld veel muzikantendingen in: biografieën en autobiografieën van Bob Dylan, Keith Richards, Mark E. Smith van The Fall, en Lemmy van Motörhead. Ook heel mooi is het boek 'Onder invloed' van muziekjournalist Matthijs van der Ven. Ik vind veel niet leuk, en daarom stort ik me op wat ik wel leuk vind. Dat is wat je terugziet in die kast en die vitrine."

Peter Visser (1963 ) is de gitarist van de Nederlandse gitaarband Bettie Serveert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden