Peter van 't Hof, beheerder leefbaarheid 'Aan de hoogbouw heb ik het meeste werk'

Ons dagelijks werk is meer dan levensonderhoud alleen, we ontlenen er waardigheid aan. Maar wat doen we precies?

"Op mijn kantoortje heb ik net staan praten met een van de vier ambassadeurs die we hebben aangesteld om bewoners te helpen, en zo nodig aan te spreken op hun gedrag.

Ik ben verantwoordelijk voor de leefomgeving van alle 600 woningen die hier in Amersfoort Vathorst in het bezit zijn van Portaal. Drie panden hoogbouw, de rest laagbouw. Aan de hoogbouw heb ik het meeste werk. Ik krijg meldingen van wat er op straat gebeurt. Die containers daar aan de overkant van het grachtje zijn een verzamelpunt van vuil. Als het daar een rommel wordt, bel ik de gemeente. Als ik iemand zie die op ongeoorloofde manier vuil neerzet spreek ik hem daar op aan. Voor je eigen deur, op de gaanderijen, mag je ook geen vuilniszakken zetten. Gebeurt dat wel, dan ga ik erop af. Soms streng: 'Ik ben nu drie keer aan de deur geweest. De volgende keer laat ik het op uw kosten door een bedrijf opruimen.' Ik heb dat nog nooit hoeven laten doen.

Ik pas nu de naam van een nieuwe bewoner aan op het beltableau. Digitaal voer ik de naam van de bewoner in, anders weet zijn bezoek straks niet waar ze moeten aanbellen. Door naar de grindbakken op de binnenplaats. Veel jonge kinderen vinden het heerlijk dat grind alle kanten op te gooien. Begrijpelijk en vervelend. De ambassadeur vertelde dat hij het gisteren weer had opgeruimd.

Vroeger zat ik in Soest, veel hoogbouw, multicultureel. Bij de flats die ik beheerde stonden vaak meer winkelwagentjes dan bij de supermarkt. In overleg met de supermarkt ben ik de wagens met de kinderen gaan terugbrengen. Eens in de week liepen we met een sliert wagens naar de winkel. De kinderen mochten wat snoep uitzoeken. Zo maakte ik contact met de kinderen en kwam ik ook veel meer te weten over de buurt. Dat is belangrijk. Als je de kinderen achter je krijgt, is het contact met de ouders makkelijker te leggen.

Tegenwoordig pamperen we minder. Ik probeer de sociale controle zo te organiseren dat de bewoners zelf dingen aanpakken. Plantenbakken, die elke lente weer vol bloemen komen te staan. Een klusruimte, waar op woensdagavond vrijwilligers zitten, die anderen helpen een band te plakken. Wij faciliteren, de bewoners moeten het initiatief oppakken.

Dat heb ik de ambassadeur ook geadviseerd. 'Waarom laat je de kinderen zelf het grind niet opruimen? Misschien met wat hulp, en een kleine beloning in het vooruitzicht.' Dat zou hij met de andere ambassadeurs overleggen.

Weet je waar ik blij van word? Deze ambassadeur heeft onlangs een andere woning gekocht, hij gaat verhuizen. Dat vond ik erg, als zo iemand wegvalt is dat een gemis voor de buurt. Hij vertelde me net dat hij actief blijft als ambassadeur. Ik beschouw dat als waardering voor ons werk."

peter henk steenhuis

marcel prins

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden