Peter van Lakerveld

Trouw-redacteur en columnist Peter van Lakerveld is maandag overleden. Van Lakerveld (61) schreef gedurende 27 jaar voor de krant.

Ineke Noordhoff

De laatste zeven jaar publiceerde hij ook wekelijks een column op pagina 7, de pagina economie. Vanuit zijn eigen 'hoekje' voorzag hij het soms wat vluchtige economische nieuws van achtergronden en trok parallellen naar aanverwante maatschappelijke ontwikkelingen.

Op die plek viel hij op door zijn compassie met de verdwijnende kleine winkeliers. Hij wist de soms emotionele discussies over liberalisering van de winkeltijden te voorzien van inhoudelijke argumenten.

Van Lakervelds belangstelling ging verder dan economie - al bleef die al die jaren zijn primaire werkterrein. Hij wandelde - en schreef daarover in Etcetera -, was geïntrigeerd door het weer en maakte daar studie van, maar hij interesseerde zich ook voor religie en historische onderwerpen.

Zijn afscheidsverhaal in het zaterdagse katern Letter & Geest, 'Maar wat is woeste grond', ging over de veranderlijkheid van het Nederlandse landschap. De lezer ontmoette er een geëngageerde historicus: een man die geïnteresseerd was in de vraag of het vroeger allemaal mooier was. Verwanten konden tussen de regels door zijn romantische geest herkennen.

Nog maar krap een jaar geleden vertrok Peter van Lakerveld van de redactie om vervroegd met pensioen te gaan. Zo moedig en vol levenskracht als hij streed tegen zijn ziekte, zo bewonderenswaardig aanvaardde hij ten slotte de onontkoombare waarheid dat er een einde was gekomen aan zijn aardse bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden