Peter van de Noort, penningmeester Fokker Heritage Trust

“Het industriële erfgoed van Fokker blijft in Nederland. Ondanks het feit dat er vooral in de afgelopen dagen veel buitenlandse kapers op de kust waren, weten we dat nu zeker. Ik ben heel bang geweest dat het niet zou gaan lukken. Als we dit vantevoren hadden bedacht, hadden we het nooit zo spannend kunnen maken. Ga maar na: drie dagen geleden hadden we nog 330 000 gulden nodig. Maar nu hebben we het geld bij elkaar. Zelfs een beetje meer, zodat we ook met de fiscus kunnen afrekenen: 2,1 miljoen gulden.

Stork gaf een paar weken geleden de aftrap voor het fonds met een donatie van een half miljoen gulden. Samen met KLM heeft Stork ons vandaag opnieuw gered. 'Lamaarweten', zeiden ze, 'wat is het gironummer'. Maar eigenlijk zijn de honderden giften uit het bedrijfsleven me even veel waard als de duizenden giften die particulieren hebben gedaan. Er zijn mensen die 25 gulden van hun WAO-uitkering hebben uitgespaard om bij te dragen. Eén particulier, die onbekend wil blijven, heeft trouwens een paar ton bijgedragen. Daarom voelen wij ons, van de stichting Fokker Heritage Trust, ook slechts juridische eigenaar van het industriële erfgoed van Fokker. In werkelijkheid komt het toe aan heel Nederland.

Niet alleen de beroemde Fokker Spin uit 1913 is met deze actie gered, maar ook een Fokker D 7 uit 1918 en het prototype van de Fokker 50 uit 1985. En dan nog een gigantische verzameling van foto's en documenten, filmmateriaal, vliegtuigmodellen en ga zo maar door. Dat geld komt wel op, dat kan ik je verzekeren. Die Fokker 50 moet bijvoorbeeld over de weg worden vervoerd.

Ondanks het dramatische faillissement van Fokker waar we in de afgelopen anderhalf jaar dagelijks mee werden geconfronteerd, moet ik zeggen dat we toch wel plezierig zaken hebben gedaan met de curatoren, al moesten we natuurlijk voorkomen dat er iets van het Fokker-erfgoed in hun handen zou komen. Vanaf nu mag Fokker nooit meer iets met geld te maken hebben.

We gaan alles neerzetten op een speciaal Fokker-paviljoen in het Aviodome. Zolang die nog niet klaar is, staat er ook een deel van het erfgoed in het militaire luchtvaartmuseum. Overigens is elke donateur het komende weekeinde uitgenodigd om in het Aviodome te komen kijken. Even een bankafschriftje tonen als bewijs, en je mag er gratis in.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden