Peter Tuinman spiegelt Moliere

LEEUWARDEN - De schijn van de werkelijkheid en de werkelijkheid van de schijn, dat is het gemeenschappelijk thema van de stukken die de Friestalige toneelgroep Tryater dit seizoen op het repertoire heeft.

PIETER TERPSTRA

Na het eigentijdse 'Woman in Mind' van Alan Ayckbourn is het natuurlijk boeiend om een duik in de historie te doen met een stuk waarin de menselijke identiteit in het geding is. Het gezelschap kwam daarbij terecht bij de 17e-eeuwse komedie 'Amphitryon' van Moliere, gebaseerd op een klucht van de Romeinse dichter Plautus. En het aardige is dat regisseur Peter Tuinman wil laten zien dat ook in de 20-ste eeuw menselijke gedragingen, ooit aan Romeinse goden toegeschreven, onveranderd zijn gebleven.

Een opvatting die ook Bouke Oldenhof uit zijn (aan het slot nogal ingrijpende) bewerking en vertaling duidelijk laat blijken. Het stuk wil, althans in de visie van Tuinman, tonen hoe iemand die zich de identiteit van een ander toeeigent, grote moeilijkheden kan oproepen.

In dit geval is dat de oppergod Jupiter, die zijn gave benut om aantrekkelijke vrouwen het hoofd op hol te brengen. Hij is bij de jonge, pas getrouwde Alkmene zeer welkom in de verschijning van generaal Amphytrion, haar gemaal die haar vlak na de huwelijkssluiting moest verlaten.

Als ook de god Mercurius iets dergelijks uithaalt door in de gestalte van de dienstknecht Sosias de meid Cleanthis te benaderen, is er stof te over voor een boeiende komedie, die naast psychologische ook veel humoristische trekjes heeft.

Tryater deed daarom een goede keus. Het heeft daarbij het voorrecht dat Tuinman, die twintig jaar geleden als acteur bij dit gezelschap begon, bereid was de regie op zich te nemen. Hij maakt gebruik van een decor met twee locaties aan weerszijden van de zaal, verbonden door een lange baan, waardoor een levendige mise-en-scene ontstaat. Bij de rollen zou je je in enkele gevallen een wat jongere bezetting kunnen voorstellen, maar de mogelijkheden van Tryater zijn wat dit betreft helaas nog te beperkt.

De reeks opvoeringen in Leeuwarden moet het in verband met de langdurige nieuwbouw van de schouwburg De Harmonie stellen met een leeg, kil en koud pand in het winkelcentrum De Centrale. Maar ook in die weinig inspirerende omgeving wordt met volle inzet gespeeld. Vooral Romke Toering is in de rol van Sosias bewonderenswaardig.

Franeker (vanavond), Dokkum (29). T/m 20 maart op vele plaatsen in Friesland. Laatste opvoering in Den Haag, 21 maart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden