Peter R. de Vries presenteert partij

(Novum) - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft in Den Haag de standpunten van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) gepresenteerd. In een proclamatie heeft de partij met 55 stellingen de belangrijkste standpunten weergegeven. Het was de bedoeling van de journalist en politicus in spé deze op de muren van de Tweede Kamer te spijkeren, maar daar werd door een bewaker een stokje voor gestoken.

Op een persconferentie lichtte De Vries de standpunten van zijn nieuwbakken partij toe. Hij trok daarbij veel tijd uit om het belang van ontwikkelingshulp duidelijk te maken. Zijn partij pleit ervoor het budget daarvoor op te trekken van 0,8 procent van het bruto binnenlands product naar één procent. De Vries vindt het feit dat dagelijks duizenden mensen en kinderen sterven door gebrek aan water en goedkope medicijnen 'volstrekt onaanvaardbaar'.

Het openbaar vervoer moet gratis worden, vindt De Vries. Het bijzonder onderwijs krijgt geen overheidssubsidie meer als het aan hem ligt, asielzoekers moeten mogen werken, jongeren worden onderworpen aan de sociale dienstplicht en softdrugs worden gelegaliseerd. Op het gebied van gezondheid mag van burgers meer eigen verantwoordelijkheid worden verwacht.

Over punten als de zorg in Nederland, het buitenlandse beleid of de sociale zekerheid is niets in het pamflet te vinden. Standpunten over dat soort zaken moeten zich nog uitkristalliseren, zei De Vries op de massaal door de pers bezochte persconferentie.

De Vries laat de komende tijd wekelijks door onderzoeksinstituut Nipo peilen of de Nederlandse kiezer wel op hem zit te wachten. Of hij definitief campagne zal gaan voeren voor een plek in de Tweede Kamer beslist hij half december. Wanneer op dat moment 41 procent van de kiesgerechtigden vindt dat hij een aanwinst voor de politiek zal zijn, begint hij met een verkiezingscampagne. Daarbij streeft hij naar minstens twintig zetels in de kamer. "Anders wordt het gerommel in de marge", zegt De Vries. Op dit moment reageert 21 procent van de ondervraagden positief op de nieuwe partij, 49 procent is nog niet overtuigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden