Peter Ooms trekt zich terug uit de judosport

TILBURG - Nog meer schade voor alle betrokkenen, dat was voor Peter Ooms onverteerbaar. Maar waar de judoleraar gisteravond tijdens een persconferentie alle tegen hem gerichte aantijgingen van seksuele intimidatie ontkende, sloeg hij als een doldrieste straatvechter om zich heen. Als waren het zijn laatste stuiptrekkingen alvorens hij zijn terugtreden uit de judosport bekend maakte.

Gemangeld voelt Ooms zich tussen de verschillende partijen die allen hun eigen belang zouden hebben om hem te beschadigen. Aanvankelijk wilde hij niet reageren op de beschuldigingen van zijn oud-pupillen Anita Staps, Irene de Kok en Monique van der Lee. Hij wilde het laten bij de schriftelijke verklaring van 26 februari, waarin Ooms de ongewenste intimiteiten die hij bij de drie judoka's zou hebben gepleegd verre van zich wierp. Maar met verklaringen die zij donderdagavond in het televisieprogramma Tussen Barend en Van Dorp aflegden, vond hij de negatieve aandacht zo massief geworden, dat hij wel moest reageren.

“Ik zou, met gebruikmaking van mijn 'macht' mij grensoverschrijdend hebben gedragen waar het betreft de verhouding coach-pupil.” Ooms gebruikt liever het begrip 'overwicht', zonder welke een coach volgens hem geen topsport kan bedrijven waarbij “alles is gericht op winnen”. Aanrakingen noemt hij daarbij onvermijdelijk, zeker in een contactsport als judo. Ook in de coaching voor wedstrijden, als spanningen in de juiste banen moeten worden geleid. “Ik beschouw de betreffende judoka's als mijn maatjes en zo werd ik ook door hen bejegend. Nu wordt mij notabene seksuele intimidatie etc. verweten. Ik ontken dat ik die heb gepleegd.” Ooms zegt het in hoge mate te betreuren dat de drie judoka's zich door hem beschadigd voelen. “Eerder hebben mij nooit signalen bereikt dat mijn manier van omgaan met deze judoka's door hen als intimiderend of beschadigend werden ervaren. Daarbij teken ik nog aan dat er op het gebied van de relatie coach-pupil geen richtlijnen bestaan waaraan je je gedrag kunt toetsen als coach. Ik ben het er mee eens dat er een gedragscode moet komen.”

Maar in de huidige situatie moeten velen het in de ogen van de aangeslagen Ooms ontgelden. Jazeker, Ooms heeft de seksuele daad bedreven die Staps in het voornoemde televisie-programma als voorbeeld aandroeg. Maar niet toen Staps vijftien jaar jong was. De judoka zou achttien zijn geweest en op dat moment een liefdesrelatie met haar coach hebben gehad. Met Irene de Kok had hij uit overwegingen van kostenbesparing de nacht samen doorgebracht op een Londense hotelkamer. “Met medeweten van mijn vrouw, die er geen bezwaar tegen had dat ik met een lesbische vrouw op een kamer sliep.”

Ooms kwam met een omvangrijke complottheorie. Alles was er op gericht de Tilburgse sportschoolhouder te beschadigen. En daarbij “heeft het NOC*NSF beslist misbruik gemaakt van de omstandigheden” door de geheimhoudingsplicht te schenden waaraan het gehouden was. Jazeker, Ooms heeft bij die sportkoepel in december 1985 een verklaring getekend waarin hij verklaart bij vrouwelijke judoka's voortaan het lichamelijke contact te beperken tot een handdruk. En waarin hij toegeeft seksuele handelingen te hebben verricht met zijn pupillen. “Dit stuk heb ik onder zeer grote druk van het NOC*NSF getekend. Ik heb het niet eens vooraf gelezen en mijn raadsman, mr. P. H. A. de Boer heeft pas op 28 februari per fax een copy gekregen.” Ooms dacht dat het stuk niet méér zou inhouden “dan dat ik wat grotere afstand zou nemen van mijn judoka's en na ondertekening zou daarmee de kous af zijn. De inhoud van het stuk strookt beslist niet met de feiten.” Op de vraag waarom hij het stuk met de ogen dicht tekende, wil hij pas in een later stadium ingaan.

Ooms kan niet geloven dat de drie judoka's zelf het initiatief hebben genomen tot de actie die volgens zijn zeggen zeer onverwacht en zeer hard is aangekomen. Hardop vroeg hij zich af wat er achter de “beschadingingsactie” kan hebben gezeten. Als eerste noemde hij Frans Hoogendijk, de voorzitter van de judobond. “Hij is verwikkeld in een soort sex-schandaal, hij heeft er dus belang bij de aandacht af te leiden.” Ooms wijst op het al zeven jaar voortdurende conflict dat hij en Hoogendijk hebben en de vroegere lange liefdesrelatie en huidige zakelijke relatie tussen Anita Staps en Hoogendijk. “Zij hebben er dus alle belang bij mij in de problemen te brengen.” Nooit heeft Ooms er iets van gemerkt dat hem kansen waren geboden om het huidige schandaal binnenskamers te houden. “Wel heb ik een wurgcontract voorgelegd gekregen door Ted van der Lee (vader van Monique), dat het einde zou betekenen van mijn directeurschap van de sportschool.” Ooms heeft het over een 'chantage-achtig' voorstel waarmee een 'soort zwijggeld' was betrokken van meer dan 400 000 gulden. Voorts verwijt hij Irene de Kok ten koste van hem een eigen sportschool te willen beginnen in Tilburg. “Zij heeft laten weten de zaak te willen sussen indien zij een schadevergoeding krijgt en ontslagen wordt uit het concurrentiebeding.”

Ooms wil iedereen die hem schade heeft berokkend aansprakelijk stellen. In zijn verklaring zei hij hangende het onderzoek van de tuchtcommissie af te treden als directeur van zijn sportschool. Even laten bevestigde hij zich helemaal en definitief uit het judo terug te trekken. In hoeverre hij zich als niet-bondslid toch zal onderwerpen aan het onderzoek van de tuchtcommissie, bleef onduidelijk. “Ik heb mijn straf nu zelf aangekondigd. Ik lever mijn licentie in.”

Door zijn vriend en zaakwaarnemer H. Hendriks werd Ooms de Willy Claes van het judo genoemd. Waarmee hij wil verduidelijken dat Ooms niet terugtreedt omdat hij schuldig is. “Ik ben geschrokken van de manier waarop dit naar buiten is gebracht”, aldus Ooms. “Er is nog geen onderzoek geweest, maar ik ben al volledig aan de schandpaal genageld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden