Peter Knegjens: aju paraplu

Hij had het zelf waarschijnlijk iets uitbundiger omschreven, maar de melding is sec duidelijk genoeg: deze week overleed Peter Knegjens (79). Hij was journalist, reclameman en radio- en tv-presentator, en anders wel bekend vanwege zijn markante snor.

BIJDRAGEN: ROMANA ABELS; MARIAN FIX; FRED LAMMERS

Knegjens kende perioden waarin zijn roem tot grote hoogte steeg. Het hoogst uiteraard in het tv-tijdperk, toen hij zeven afleveringen lang voor de Avro het spelprogramma 'Wie-kent-kwis' presenteerde, waarbij hij kreten als 'Aju paraplu', 'Dat ziet er gezond uit' en 'Grote klasse' toevoegde aan het spraakgebruik. Zijn verschijning op de televisie was de Avro uiteindelijk toch iets te barok, helemaal toen hij een keer in kennelijke staat het programma presenteerde. Achteraf hield Knegjens vol dat Fred Oster, die de quiz van hem overnam en in feite door Knegjens gepasseerd was, hem al te uitbundig van 'die grote gele jongens' had laten proeven. De actiegroep 'Houdt Peter in de ether', geleid door de schrijver Simon Carmiggelt, slaagde er niet in de Avro van gedachten te doen veranderen. 'Dat ziet er gezond uit' was later wel de titel van een door Knegjens gezongen carnavalssingle.

Een andere periode waarin zijn roem steeg was in de jaren zestig, toen hij de stuwende kracht was achter de landelijke campagne 'Het bier is weer best'. Met een bierkaravaan trok hij door het land.

Daarvoor was de in Zeist geboren Knegjens al beroemd geworden als radioverslaggever. Vooral door zijn verslagen van de Olympische Spelen van 1948 toen Fanny Blankers-Koen grote triomfen vierde. Knegjens gold als de enige verslaggever die de 100 meter hardlopen verbaal kon bijhouden. De sleutel van dat verbaal talent lag, zoals hij zelf zei, in een synoniemenboek dat hij ooit van zijn leraar op de HBS in Utrecht had gekregen. Dat leerde hij uit zijn hoofd. Sindsdien zat hij nimmer om een woord verlegen.

De laatste twee jaar leefde Knegjens nogal teruggetrokken in zijn woning in Amsterdam-Zuid. Hij had, zoals zijn vriend Theo Heuft van de seksclub 'Yab Yum' het omschrijft, 'Koning Alcohol de bons gegeven'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden