Peter Hain moet patstelling doorbreken

De nieuwe Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Hain, wacht een taai karwei na de winst van de radicale partijen vorige week.

David Trimble, de vertrekkende leider van de verliezende gematigde protestantse partij UUP, had bij zijn afscheid een klemmend advies voor de nieuwe minister voor Noord-Ierse zaken: dwing Sinn Féin tot de ontwapening van het Ierse republikeinse leger, het Ira. Anders kun je vrede in Noord-Ierland wel vergeten.

Trimble, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede vanwege zijn bemoeienis met het vredesakkoord van 1998, stapt op na het stevige pak slaag van zijn UUP bij de Britse verkiezingen van vorige week. Peter Hain (54) stapt de arena binnen. In Zuid-Afrika geboren en later geëmigreerd naar Groot-Brittanniïe begon hij zijn politieke carrière als anti-apartheid-activist. Hain staat bekend als een voortvarend en links politicus. Hij heeft zich wel eens onvriendelijk uitgelaten over 'protestantse discriminatie van katholieken' in Ulster. Ook zou hij campagnes voor de terugtrekking van het Britse leger uit Noord-Ierland hebben gesteund, iets waar de protestanten niet blij mee zullen zijn. De DUP sputtert nu al over het feit dat Hain naast het ministerschap van Noord-Ierland ook nog zijn huidige baan als minister van Wales behoudt.

Ondanks die dubbelfunctie zal Hain zich, volgens Brits dagblad The Independent, waarschijnlijk actiever opstellen dan zijn voorganger Paul Murphy, die tijdens de vredesonderhandelingen van Tony Blair meer op de achtergrond bleef.

Of Hain in staat zal zijn om de intens verstoorde verhoudingen in Noord-Ierland te herstellen is echter de vraag. Nu de verkiezingen op een nederlaag zijn uitgelopen voor de gematigde partijen UUP en SDLP (republikeinen) lijken de kansen op een zinnig overleg tussen Sinn Féins leider Gerry Adams en de radicale dominee Ian Paisley, hoofdrolspelers in het vredesproces, verder geslonken.

Een van de redenen dat de onderhandelingen vorig jaar mislukten, zeggen commentatoren, is dat de gematigde partijen alleen maar mochten toekijken. In de huidige politieke patstelling kunnen Sinn Féin en DUP ongehinderd doorgaan met hun scheldkanonnades en wederzijdse verwijten. Hain en Blair -die graag de geschiedenis in zou gaan als vredesengel in Noord-Ierland- wacht een taaie klus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden