Pete Seeger, activist en vader van de Amerikaanse folk

Zijn klassiekers steunden de strijd van arbeiders en mensenrechtenbeweging

Muziek is de uiting van een gemeenschap en zingen doe je sámen. De gisteren op 94-jarige leeftijd overleden folkzanger Pete Seeger zag muziek vóór alles als een sociaal intrument en een doorgeefluik van tradities.

Liefhebbers van folkmuziek denken bij zijn naam onmiddellijk aan klassiekers als 'If I had a hammer', 'Turn! Turn! Turn!' en 'Where have all the flowers gone', die, vertolkt door bijvoorbeeld The Byrds en Peter, Paul & Mary, in de jaren zestig hits werden.

De in 1919 in New York geboren zoon van links georienteerde musici werkte als jongeman als assistent van de grote folkmuziekverzamelaar Alan Lomax, en groeide als zanger en banjospeler op naast de door hem bewonderde en muzikaal invloedrijke folkzanger Woody Guthrie.

Vanaf het begin stond Seegers maatschappelijk engagement buiten kijf: was hij als jongeling actief in de arbeidersbeweging, later afficheerde hij zich met de milieu-, anti-Vietnam- en vooral de mensenrechtenbeweging. Zijn 'We Shall Overcome' werd de iconische muzikale expressie van de emancipatie van Afro-Amerikanen. Mahalia Jackson zong het lied tijdens een grote demonstratie in Washington in 1963. Bruce Springsteen en Joan Baez creëerden later memorabele vertolkingen van het strijdlied.

Politiek was Seeger, vanwege zijn lidmaatschap in de jaren veertig van de communistische partij, jarenlang persona non grata in eigen land. Hij trok zich er weinig van aan. Toen hij tijdens het McCarthy-tijdperk in 1955 voor de House Committee on Un-American Activities werd gedaagd, weigerde hij iets te zeggen. Vragen over iemands politieke, filosofische of religieuze overtuigingen "zijn voor iedere Amerikaan zeer ongepast", vond Seeger.

Zijn zoete revanche kwam in 2009 toen Seeger, door Bruce Springsteen aangekondigd als 'de vader van de Amerikaanse folkmuziek', bij de inauguratie van president Obama 'This Land is your Land' ten gehore bracht.

Druk gebarend deed de vieve, grijsbebaarde zanger iets wat hij tijdens concerten zo vaak had gedaan: hij moedigde de duizenden toehoorders aan mee te zingen: "Everybody!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden