Pestprotocol tegen een mep met de wandelstok

Om een eind te maken aan het gepest tussen ouderen in verzorgingshuizen is er sinds gisteren een Pestprotocol. Bedoeld voor het personeel, dat eerder moet ingrijpen bij pestgedrag. Voor ouderen zijn er posters met pestende senioren erop. Zoals die waarin een oudere heer stiekem onder tafel wordt geschopt.

Het protocol is opgesteld door het Nationaal Ouderenfonds, de Radboud Universiteit Nijmegen en een groep experts op het gebied van pesten op scholen. Want er zijn veel overeenkomsten tussen pesten onderen kinderen en pesten onder ouderen. "Pesten is een groepsfenomeen", vertelt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. "Als je een groep mensen in een kleine ruimte bij elkaar zet die elkaar niet zelf hebben uitgekozen, is de kans groot dat het misgaat." Dat gebeurt vaak, zo blijkt uit onderzoek: 1 op de 5 ouderen in verzorgingshuizen wordt gepest. Ze krijgen een mep met een wandelstok, worden aangereden met een rollator of vinden de inhoud van een prullenbak voor hun deur.

Het protocol bevat tips om pesten te voorkomen. Voorgesteld wordt om een vertrouwenspersoon aan te stellen, een informatieavond te organiseren en nieuwe bewoners te introduceren bij de groep. Ook het bestraffen van pesters wordt beschreven. Als iemand na een waarschuwing doorgaat met sarren, moeten er maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld door de pester uit te sluiten van de volgende groepsactiviteit.

Naast tips geeft het protocol ook informatie over de oorzaken van gepest. Verveling, machtsstrijd binnen de groep en verschil in sociale klasse zijn belangrijke verklaringen. "Iemand die veel geld heeft kan elke week naar de kapper. Als je arm bent en er wat slonziger bijloopt, kan dat reacties uitlokken", vertelt Romme. Wat ook opvalt is dat mensen die vroeger gepest werden, vaak ook nu weer de pineut zijn. Voor degenen die pesten geldt hetzelfde; de pesters van vroeger zijn de plaaggeesten van nu. "Pestende ouderen weten precies hoe ze kunnen pesten zonder dat het al te veel opvalt. Hun brein is meer ontwikkeld en ze hebben heel hun leven ervaring kunnen opdoen. Het pesten gaat dan ook een stuk geniepiger", weet Hester Trompetter, die als eerste in Nederland onderzoek deed naar pesten onder ouderen.

Na de zomer begint in een aantal verzorgingshuizen een proef met een antipestmethode. Daar zullen ook de resultaten van het pestprotocol getest worden. Volgende maand gaat het Pesten Platform van start; een internetforum waarop verzorgenden ervaringen over pesten onder ouderen kunnen delen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden