Pesten is van alle tijden, dus bespreek het

Om na de zelfdoding van Tim Ribberink nu ineens hard te roepen dat pesten nooit meer moet gebeuren vind ik nobel, maar onrealistisch. Pesten is van alle tijden en alle leeftijden; kinderen die op de lagere school klieren en sarren, ouderejaars die brugklassers pesten, bazen die ondergeschikten dwarszitten of collega's die anderen negeren. Het is een sociale survival of the fittest. Je kunt gewoon niet iedereen even leuk vinden en evenveel respect geven. Dat is nou eenmaal zo.

Ik heb zelf als kind ook (mee-)gepest. Ineens was een jongen uit ons groepje van vier met wie we altijd samen naar de middelbare school fietsten het zwarte schaap. Dat duurde een tijdje, en werd steeds naarder, totdat hij het blijkbaar tegen zijn ouders had gezegd en we met de vier jongens en enkele ouders samen zijn gaan zitten om het te bespreken. Daarna is het, even snel als het opkwam, ook weer verdwenen.

Vooral door die ervaring en door de wijsheid die gelukkig met de jaren komt, zou ik als advies willen geven aan iedereen die zich gepest voelt: bespreek het. Vooral de pesters. Je weet als gepeste zelf het beste wie dat zijn, en als je de pesters ermee confronteert kunnen ze wel ontkennen maar weten ze dat je gelijk hebt. Praat erover, en haal anderen erbij, dan weten die het ook. Pesten proberen te voorkomen is een beschavingsverschijnsel, dus moet je het ook op een beschaafde manier oplossen. Helaas zal het nooit helemaal verdwijnen, omdat er nou eenmaal altijd sulletjes en makkelijke slachtoffers zullen zijn. Die moeten dan toch de kracht en de moed vinden om er iets van te zeggen, en opstaan voor zichzelf en zich niet alleen maar groot proberen te houden voor de rest van de wereld. Begin er zelf over, dat is de beste manier om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden