Pessimisme overheerst door kredietzorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden aan het begin van de vrijdagmiddag in het rood door hernieuwde zorgen over de kredietcrisis. Aanleiding daarvoor waren onder meer negatieve uitspraken van de topman van de Amerikaanse kredietverstrekker Wells Fargo.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam stond 1,1 procent lager op 501,36 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, daalde met 1,9 procent tot 661,99 punten. De graadmeters in Londen, en Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 0,8 procent.

Het duurde lang voordat er een stand kon worden opgemaakt van de AEX-index. Door een technische storing bleef de markt daarvan in de ochtend verstoken. Volgens hun eigen berekenen zagen handelaren de hoofdgraadmeter eerder op de dag kortstondig onder de psychologische belangrijke 500-puntengrens duiken.

Kredietcrisis

Zorgen rond financiële concerns hadden de markten vrijdag wederom in hun greep. Het Belgisch-Franse Dexia kwam met meer slecht nieuws op het gebied van de kredietcrisis. De bankverzekeraar zag zijn nettowinst door de gevolgen van de kredietmalaise in het derde kwartaal flink dalen, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend. Op de beurs in Parijs ging Dexia met 6,7 procent onderuit.

Ook andere financiële waarden waren niet in trek op de Europese beursvloeren. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Fortis met 3,2 procent een van de grootste verliezers.

Nieuwe bestuursvoorzitter

De AEX telde enkele stijgers. Ahold kreeg er 0,7 procent bij. Het concern maakte bekend in John Rishton de nieuwe bestuursvoorzitter te hebben gevonden. Kimberley Ross is benoemd tot de financiële topvrouw van Ahold.

Heineken noteerde 2,1 procent lager. De bierbrouwer en zijn Deense branchegenoot Carlsberg lijken niet van plan te zijn een vijandig bod te doen op Scottish & Newcastle (S&N). Heineken kreeg ook een lager beleggingsadvies van SNS Securities.

Vertrek

Op de lokale markt daalde automatiseerder Ctac met 4,8 procent, nadat bestuursvoozitter Wil Huijben per direct was afgetreden. De reden voor het vertrek is een verschil van inzicht over de toekomstige koers van het bedrijf.

Het huidige klimaat op de aandelenmarkten weerhield het technologiebedrijf Avantium ervan een gang naar de beurs te maken. Het bedrijf zou dit vrijdag doen, maar maakte donderdagavond laat bekend er toch van af te zien.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,4605 dollar tegen 1,4633 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden