Peshmerga: Laura liet IS-echtgenoot achter bij vlucht

Een screenshot van het interview met Laura op Kurdistan24. Beeld K24
Een screenshot van het interview met Laura op Kurdistan24.Beeld K24

De Nederlandse vrouw die met haar twee kinderen vorige week uit het Iraakse IS-bolwerk Mosul naar de Koerdische regio van Irak wist te vluchten, liet haar echtgenoot gewond achter tijdens de vlucht.

Judit Neurink

Dat zegt generaal Bahram Arif Yassin (42), die op tien kilometer van Mosul de meest vooruitgeschoven positie controleert van de Koerdische peshmerga-troepen aan de frontlinie met IS.

De 21-jarige Laura arriveerde hier vorige week met haar twee kinderen, tien maanden nadat ze door haar Palestijns-Nederlandse echtgenoot tegen haar zin zegt te zijn mee genomen naar Syrië. In een interview met een Koerdische zender vertelde ze al dat haar man agressief was en haar mishandelde.

'Hij is een slechte man'
Ze arriveerde rond tien uur 's avonds in een witte auto nabij de linies, vertelt de generaal. "We dachten dat het een zelfmoordterrorist was, maar toen ze de auto met een witte vlag verlieten wisten we dat het vluchtelingen waren." IS-strijders openden het vuur, waarbij Laura's man in zijn been werd geraakt. De peshmerga beantwoordden het vuur met mortiergranaten, en kwamen onder dekking daarvan Laura en haar kinderen te hulp.

De oudste werd daarbij echter aan het hoofd geraakt door granaatscherven, meldt de generaal. "We konden niet anders dan met mortieren schieten om ze te helpen." Twee IS-strijders zijn gedood bij het treffen, dat zo'n twintig minuten duurde.

"De peshmerga vroeg de vrouw: 'Wie is die man met wie je bent?' Ze zei dat het haar man was, en de peshmerga zei: 'Laat hem meekomen'. Ze zei: 'Nee, hij is een slechte man en een slechte Daeshi (lid van IS, red.), laat hem, we gaan'."

Echtgenoot
Volgens de generaal probeerde de gewonde man niet naar Koerdistan te komen, maar vluchtte hij naar de IS-linie. Bekend is dat IS zijn strijders die gesnapt worden als ze proberen te vluchten, meestal executeert. De generaal suggereert dat Laura's man probeerde voor IS naar Europa te komen. "Zij vertelde ons dat het haar speet dat haar man zo had samengewerkt met IS."

Zonder echtgenoot had Laura de tocht echter niet kunnen maken; vrouwen mogen in het IS-kalifaat niet naar buiten zonder begeleiding. Een week na haar ontsnapping is Laura nog steeds niet overgedragen aan het Nederlandse consulaat, zoals aangekondigd. Bronnen binnen de Koerdische veiligheidsdienst zeggen dat zij grondig wordt verhoord om zeker te zijn dat zij niet naar Europa is gestuurd om aanslagen te plegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden