Perziken van 7 miljoen op beurs Maastricht beeldende kunst

T/m 20 maart, MECC, Maaststricht, ma t/m vr 11 tot 20 u, za en zo 11 tot 18 u, catalogus zit bij toegangsprijs van 45 gulden inbegrepen.

In zeven jaar tijd is de European Fine Art Fair uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde beurs, waar steeds meer vermaarde handelaren aan meedoen. Dit jaar doen evenveel handelaren mee als vorig jaar, maar het aantal niet-Nederlandse deelnemers is gestegen. De organisatie zoekt het dus niet in de verbreding, maar in de verdieping van de kwaliteit. De eisen zijn streng, ook wat betreft de authenticiteit en de staat van de getoonde werken; en dat werpt zijn vruchten af.

In de sectie Schilderijen en Tekeningen zijn bijvoorbeeld een reeks topstukken te zien. Zo toont Johnny van Haeften Ltd uit Londen een bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert, met de open lucht als achtergrond (verkoopprijs 3,8 miljoen gulden). Voor zover bekend heeft Bosschaert er hier slechts zes van geschilderd.

Iets verderop, bij de Newhouse Galleries uit New York, is het duurste werk van de beurs terug te vinden, een stilleven met perziken van de Franse meester Chardin. Het moet een kleine zeven miljoen gulden opbrengen. En dat terwijl het zeker niet het meest opzienbarende werk van de beurs is. Veel aardiger is de schets in olieverf van Peter Paul Rubens, die hangt bij Agnew's uit Londen, en een tekening van Rembrandt met vier koppen bij Haboldt en Co in Parijs (verkoopprijs een miljoen gulden).

Naast alle coryfeeen uit de Gouden Eeuw zijn er ook enkele fraaie werken (vooral tekeningen) van impressionisten en post-impressionisten te zien. Gallery Huguette Beres uit Parijs heeft zich hierin gespecialiseerd. Zij toont onder andere een beschilderde tamboerijn van Edouard Manet (vijfhonderdduizend gulden) en een bijzondere schets van Vincent van Gogh met zowel spittende boeren als zaaiers.

Het zwakke broertje van de beurs is de sectie twintigste eeuwse kunst. Rijp en groen exposeert hier door elkaar. De toppers zijn Marlborough Fine Art uit Liechtenstein, The Mayor Gallery uit Londen en Waddington Galleries uit Londen, met uitgelezen collecties modernen. Bij Kunsthandel Borzo is een aantal schitterende vroege Mondriaans te zien (waaronder een van zijn bomen, waarmee hij de eerste schreden zette op weg naar abstractie). Over het algemeen zit er echter te veel kaf tussen het koren. Wil de organisatie van de afdeling twintigste eeuw een volwaardig onderdeel maken, dan zullen ze hard moeten gaan sleutelen aan het kwaliteitsniveau.

Veel aandacht zal de presentatie van de kunstschatten uit de Hermitage krijgen. Het is voor het eerst dat deze werken door het museum in St. Petersburg worden uitgeleend aan een niet-museale instelling. De pracht en praal die in de presentatie te zien is, geeft weer eens een goed beeld van de rijkdom van de tsaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden