Peru wil Greenpeace aanklagen voor schade aan werelderfgoed

Een luchtfoto van de Nazca-lijnen, die in 1994 door Unesco werden uitgeroepen tot Werelderfgoed. Beeld epa
Een luchtfoto van de Nazca-lijnen, die in 1994 door Unesco werden uitgeroepen tot Werelderfgoed.Beeld epa

De Peruaanse overheid wil Greenpeace aanklagen voor het beschadigen van de Nazca-lijnen, de mysterieuze figuren die sinds duizenden jaren in het zand staan gegrift. Activisten hebben de lijnen beschadigd door voetstappen achter te laten tijdens een stunt in de woestijn.

Amber Dujardin

In het kader van de klimaattop die van 1 tot 12 december in Lima plaatsvindt heeft Greenpeace met enorme gele letters een boodschap in het zand gelegd: "Time for Change, the future is renewable". Daarbij betraden ze een 'strikt verboden' gebied in de woestijn van Peru, door de VN uitgeroepen werelderfgoed.

Harde klap
"Het is een harde klap in het gezicht voor alles wat Peruanen als heilig beschouwen", zei plaatsvervangend minister van cultuur Luis Jaime Castillo over de actie van Greenpeace. Volgens de bewindsman zoekt de regering naar manieren om de verantwoordelijke activisten in het land te houden terwijl ze een aanklacht voorbereiden tegen de beschadiging van archeologische monumenten, waar in Peru maximaal zes jaar gevangenisstraf voor staat.

De boodschap van Greenpeace was bedoeld voor de afgevaardigden van alle landen die deelnemen aan de klimaattop die nu plaatsvindt in Peru.

Volgens Castillo mag niemand, ook geen ministers, het gebied betreden waar de activisten zich bevonden. Degenen die wel toestemming krijgen moeten speciale schoenen dragen om de grond zo min mogelijk te beschadigen.

Alleen vanuit de lucht
De Nazca-lijnen zijn in 1994 toegevoegd aan de Werelderfgoed-lijst van Unesco. De figuren van dieren en geometrische vormen zijn nog steeds omgeven met veel mysterie. Ze werden vermoedelijk tussen 300 en 600 na Christus gemaakt door Nazca- en Paraca-indianen en krijgen astronomische functies toegedicht. Doordat het in het gebied waar de lijnen liggen bijna altijd windstil is en bijna nooit regent, zijn de lijnen duizenden jaren bewaard gebleven.

De tekeningen zijn zo groot dat ze alleen vanuit de lucht goed te zien zijn - een geliefde attractie voor toeristen, die voor veel geld een klein vliegtuigje kunnen boeken om over de woestijn te scheren.

Maar de inkomsten uit toerisme zijn niet de enige reden dat het gebied door niemand te voet mag worden betreden. "De tekeningen zijn enorm kwetsbaar. Het zijn zwarte stenen op een witte achtergrond. Een voetafdruk kan wel honderden jaren blijven staan", aldus Castillo. En dat niet alleen: "De lijn die is beschadigd door Greenpeace is de meest zichtbare en herkenbare lijn van allemaal."

Wat zegt Greenpeace?
Greenpeace-woordvoerster Tina Loeffelbein reageerde op de aantijgingen met de opmerking dat de activisten "absoluut voorzichtig waren om de Nazca-lijnen te beschermen". Ze wilde niet antwoorden op de vraag of Greenpeace van plan is de daders bekend te maken aan de Peruaanse autoriteiten.

Castillo benadrukt overigens dat Peru niets heeft tegen de boodschap van de milieuorganisatie. "Ook wij maken ons zorgen over klimaatverandering", aldus de minister. "Maar het doel heiligt in dit geval niet de middelen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden