Odebrecht-schandaal
Peru: VS akkoord met uitlevering Peruaanse oud-president Toledo
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingestemd met de uitlevering van de voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo, meldt de procureur-generaal van Peru op Twitter. Toledo werd in juli 2019 op verzoek van Peru gearresteerd door de Amerikaanse politie en staat onder huisarrest in de staat Californië. Hij wordt in Peru beschuldigd van corruptie.
In september 2021 had een federale rechtbank in Californië al toestemming gegeven voor de uitlevering van Toledo aan zijn thuisland, dat hem wil vervolgen vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een omvangrijk omkoopschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De uiteindelijke beslissing over het terugsturen van Toledo naar Peru lag echter bij de Amerikaanse regering. Die zou nu dus hebben toegestemd.
Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht gaf gedurende een decennium in totaal 788 miljoen dollar uit in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen. Het schandaal kwam in 2014 aan het licht. De voormalige Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas werd in 2017 tot zes jaar cel veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen.
Toledo, die van 2001 tot 2006 president van Peru was, zou van Odebrecht een betaling van 20 miljoen dollar (17,1 miljoen euro) hebben ontvangen. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf de aanleg hebben toegekend van de snelweg die tegenwoordig Peru met Brazilië verbindt. De oud-president ontkent de beschuldigingen.
Ook de in december door het parlement afgezette Peruaanse oud-president Pedro Castillo wordt beschuldigd van corruptie. Sinds Castillo’s afzetting heeft het Zuid-Amerikaanse land te maken met de grootste onrust in decennia. Bij protesten tegen de regering en voor de vrijlating van Castillo zijn de afgelopen maanden tientallen mensen om het leven gekomen.