Persvrijheid Turkije in bloed gesmoord

Amnesty vraagt brieven te schrijven naar de Turkse premier Tansu Ciller: Basbakanlik, 06573 Ankara, Turkey. Spreek de premier aan met Dear Minister en laat uw verontrusting blijken over het feit dat er weer een journalist is verdwenen van de krant Ozgur Gundem. Vraag de premier alles te doen om Aysel Malka te vinden.

Het bleef tenminste merkwaardig stil over de martelingen op Turkse politiebureau's, de onmenselijke toestanden in de gevangenissen, vooral in de onderdrukte Koerdische provincies, waar de stukgeslagen voeten van gevangenen in de winter aan de betonnen vloer van hun cel vastvriezen. Ook al maakte Istanboel geen schijn van kans de Spelen binnen te halen, premier Tansu Ciller zal tevreden zijn dat haar land mild werd beoordeeld, milder dan de Europese Gemeenschap doet wanneer Turkije weer eens vraagt om lid te mogen worden. Bij een bezoek aan Duitsland, waar ze vorige week was om met de regering te praten over de voortdurende aanslagen op Turkse migranten, waagde ze het zelfs te beweren dat “de Turken in Duitsland nog geen tien procent van de rechten bezitten, die de Koerden in Turkije hebben.” Dat kan de journaliste Aysel Malka niet tegenspreken, omdat zij sinds 7 augustus van de aardbodem is verdwenen. In Turkije wordt persvrijheid nog altijd in bloed gesmoord. Die dag in augustus zagen haar collega's Malka om tien uur 's ochtends de deur uitstappen om op reportage te gaan. Ze verliet de redactie van de Koerdische krant Ozgur Gundem in Istanboel en is nooit teruggekomen.

Amnesty International vreest dat de 22-jarige Aysel Malka is ontvoerd door de Turkse inlichtingendienst. Voor dat de journaliste verdween stond het kantoor van de Koerdische krant al zeker een week onder verscherpte controle van de politie en werd de telefoon afgeluisterd. Het is goed mogelijk dat Malka door de politie is achtervolgd, denkt Amnesty, maar er zijn geen getuigen die dat kunnen bevestigen. Dat de redactie van Ozgur Gundem het ergste vreest, is begrijpelijk. Sinds de oprichting van de krant, vorig jaar, zijn al acht journalisten, distributeurs en bezorgers onder verdachte omstandigheden omgekomen. Het vermoorden van 'lastige' journalisten, die in de ogen van de Turkse regering te openlijk over de onderdrukte Koerden schrijven, is een beproefde methode om tegenstanders uit de weg te ruimen. Vorig jaar werden zeker twaalf journalisten op deze wijze uit de weg geruimd en ook dit jaar gaan de moorden gewoon door. De autoriteiten schuiven de schuld in de schoenen van een fundamentalistische Hezbollahbeweging, 'de partij van God' zou zich vorig jaar in Turkije hebben genesteld. Er is weinig bekend van deze partij en sommigen beweren dat ze niet bestaat. Bewijzen zijn er niet, omdat de daders nooit gepakt worden.

Opmerkelijk is wel dat er een zeker patroon is te vinden in de wijze waarop de moorden worden voorbereid. De slachtoffers worden altijd van te voren gewaarschuwd. Dat overkwam vorig jaar ook een redacteur van het blad Gercek, die op de redactie bezoek kreeg van iemand die hem vertelde dat zijn dagen waren geteld. De redactie besloot de bewuste man te schaduwen, die naar het hoofdbureau van de veiligheidspolitie liep en daar naar binnen ging. Het is niet onwaarschijnlijk dat Aysel Malka door een van deze veiligheidsagenten is opgepakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden