Persvrijheid oké, maar soms liever stabiliteit

Artikel 19 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, die gisteren 59 jaar geleden werd aangenomen door de VN-lidstaten, laat er geen misverstand over bestaan: „Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.”

De praktijk blijkt weerbarstiger. In tal van landen worden media aan banden gelegd, journalisten gevangen gezet of gedood en opiniemakers vervolgd. Volgens Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) zijn er alleen al dit jaar 99 journalisten of hun assistenten omgekomen, zitten er 136 vast, evenals 63 ’internetdissidenten’.

Volgens de BBC blijkt dat in veel landen de bevolking de inperking van het recht op persvrijheid wel kan billijken als de stabiliteit ermee wordt bevorderd. In een onderzoek onder 11.344 mensen in veertien landen, bleek dat 56 procent persvrijheid als het belangrijkst kwalificeerde, maar 40 procent vond dat sociale harmonie en vrede prioriteit heeft. In landen als Mexico, Brazilië, India en Rusland domineert de laatste groep.

Curieus is dat in een land als India 72 procent van de ondervraagden vindt dat de pers in het land volledig vrij is, en toch 48 procent meent dat de vrijheid wel ingeperkt mag worden als dat de stabiliteit ten goede komt.

Dat mensen de noodzaak zien van een vrije pers, wil niet zeggen dat ze de berichtgeving waarderen. In de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bijvoorbeeld, vindt slechts 28 procent van de geïnterviewden dat de pers goed verslag doet van de werkelijkheid. Publieke media krijgen in het algemeen minder vertrouwen dan private media, bleek uit het BBC-onderzoek.

Juist gisteren wilde RSF de aandacht vestigen op de beperking van de persvrijheid in China in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen van komende augustus. De bestuursleden kregen echter geen visa. Uiteindelijk ontvouwden de RSF-vertegenwoordigers een vlag met Olympische ringen in de vorm van handboeien maar in Hongkong.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden