Update

'Persvrijheid hangt niet van wob af'

Persvrijheid en openbaarheid van bestuur hebben weinig met elkaar te maken. Dat zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken dinsdag op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid. Hij nam er de Persvrijheidsmonitor 2010 in ontvangst. Donner wil oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten aanpakken en daarmee het ambtelijke apparaat ontlasten.

''Tientallen ambtenaren hebben nu vaak een dagtaak aan de behandeling van de wob-aanvragen. Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding'', zei Donner. ''In die situaties wil ik optreden. Dit raakt de persvrijheid niet.''

Donner zei ook beraadslagingen die aan overheidsbesluiten voorafgaan, uit de openbaarheid te willen houden.

Oppositiepartij GroenLinks heeft een debat aangevraagd met Donner.
"Minister Donners begrip van openbaarheid van bestuur is als dat van een gesloten loden deur. Openbaarheid is de kern van een democratische macht die zich moet verantwoorden'', aldus GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het teleurstellend dat minister Piet Hein Donner oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten wil aanpakken.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemde de uitspraken van Donner zorgelijk. Volgens hem ontkent de minister hiermee het democratisch proces en de rol die journalisten daarin spelen. "Het is in onze ogen van groot belang om toegang te krijgen tot een proces dat voorafgaat aan de besluitvorming. Anders kun je de macht niet controleren'', zei Bruning.

"Dit doet mij denken aan wat Colijn ooit zei, ga maar rustig slapen en vertrouwt u maar op ons'', aldus Bruning, die hiermee refereerde aan een uitspraak die minister-president Hendrik Colijn in de jaren '30 deed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden