Persoonlijke sushichef na elf jaar weer even terug in Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld ANP

De persoonlijke sushichef van voormalig leider Kim Jong Il, de Japanner Kenji Fujimoto, is na elf jaar weer teruggekeerd naar Noord-Korea. En dit op persoonlijke uitnodiging van Kim Jong-un, de huidige leider van het land. Dat meldt CNN.

Uit vrees voor zijn leven was Fujimoto in 2001 gevlucht naar zijn geboorteland Japan. Nu, ruim tien jaar later, is hij weer teruggekeerd naar Noord-Korea. Hij verbleef er twee weken en is nu weer terug. De kok omschrijft zijn weerzien met Kim Jong-un als volgt: 'Terwijl ik 'kameraad generaal' riep, sprong ik op om hem te omhelzen. De tranen braken me uit. Hij omhelsde mij, de eerste omhelzing in elf jaar. Ik zei toen: Fujimoto de bedrieger is weer terug. Ik verontschuldigde me voor alles wat ik gedaan had, en wat ik over hem had gepubliceerd.'Hij zei: 'Je hoeft je geen zorgen meer te maken.' Na zijn vlucht naar Japan schreef Fujimoto verschillende boeken over de Kim-familie.

Het is nog onduidelijk waarom de Noord Koreaanse leider de sushichef heeft uitgenodigd terug te keren. Wel is het zeker dat Fujimoto zich niet negatief zal uitlaten over de jonge Kim. Hij wilde alleen commentaar geven op zijn bezoek aan de stad Pyongyang. 'Na de derde dag heb ik veel etalages bekeken. Er waren overal voldoende spullen. Dat is al een groot verschil met tien jaar geleden. Er was toen niets. Ik denk dat het enorm veranderd is sinds het leiderschap van Kim Jong-un.

Pyongyang is in de afgelopen tien jaar inderdaad veel veranderd, maar het is een stad voor de elite. Weinig buitenstaanders worden toegelaten tot het platteland. Daar is de situatie heel anders. Hulpinstanties geven aan dat er een voedseltekort heerst, veel mensen zijn er ondervoed.

Het is wellicht geen toeval dat Fujimoto zich zo lovend uitlaat over de grote leider. Zijn vrouw en kinderen wonen namelijk nog steeds in Pyongyang. De kok beweert dat zij daar willen blijven, maar dat valt onmogelijk te controleren. Nadat hij enkele dagen bij zijn familie had doorgebracht, bleef hij een nacht op een kamer van het Noord-Koreaanse regime. Naar verluidt zou hij dit voor zijn eigen veiligheid gedaan hebben, aangezien niet iedereen zo vergevingsgezind is.

Tijdens zijn verblijf in Pyongyang ontmoette Fujimoto ook de vrouw van de leider. Over hun ontmoeting zei hij: 'Ri Sol-Ju is zo charmant. Ik kan haar stem niet omschrijven. Ze spreekt zo zacht. Ze zei: welkom in de Republiek. Onze kameraad de opperbevelhebber miste jou het meest. Hij sprak altijd over je. Bedankt voor je komst.'

Kim bedankte Fujimoto voor de tijd die ze samen hadden doorgebracht. Voor zijn vlucht had de kok vaak met de jonge Kim gespeeld. Ze hadden onder andere samen paard gereden en getennist. 'Ik was verbaasd hoe zachtaardig de jonge leider is', stelt Fujimoto.

Kim Jong-un zou Fujimoto een vrijreizenpas gegeven hebben om Noord-Korea te bezoeken wanneer hij maar wil. Een privilege dat maar weinig mensen hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden