'Persoonlijke pensioenrekening voor iedereen'

JOVD-voorzitter Jarico Vos. Beeld anp
JOVD-voorzitter Jarico Vos.Beeld anp

Iedereen moet zijn eigen persoonlijke pensioenspaarrekening krijgen, ook de zelfstandigen. Die sparen nogal eens te weinig voor hun oude dag, een algemene spaarplicht kan dat oplossen.

Dat vinden de JOVD, de Jonge Socialisten en de Jonge Democraten, de jongerenorganisaties van VVD, PvdA en D66. Ze presenteerden hun idee zondag in het programma Buitenhof.

Voor mensen in loondienst moet de werkgever het geld voor het pensioen nog wel inhouden, maar de werknemers moeten straks wel zelf hun pensioenuitvoerder kunnen kiezen die beheert en belegt. Dat beleggen gebeurt dan wel weer collectief.

Doordat er echter persoonlijke rekeningen zijn, kan voor ouderen en jongeren toch verschillend worden belegd: voor de ouderen met minder risico, voor jongeren met meer risico maar ook met meer kansen.

En een ander voordeel is volgens de initiatiefnemers dat 'de in onze ogen perverse solidariteit van laag- naar hoogopgeleide pensioenspaarders ingedamd zal worden. De metaalwerker zal niet meer aan het pensioen van zijn eigen manager hoeven mee te betalen.'

Als het nieuwe systeem er komt, worden opgebouwde rechten niet aangetast. Overstappen naar het nu uitgedachte systeem moet wel mogelijk worden.

De opgebouwde tegoeden van pensioenspaarders die voortijdig overlijden blijven in de plannen net als nu ten goede komen aan deelnemers die juist langer langer leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden