Persoonlijke notities van Johannes Paulus II gebundeld

Paus Johannes Paulus II verzocht Stanislaw Dzwisisz nadrukkelijk om zijn persoonlijke aantekeningen te verbranden en niet openbaar te maken. Nu heeft de voormalige pauselijk secretaris ze toch gepubliceerd. De bundel 'Zeker in Gods handen, Persoonlijke notities 1962-2003' is sinds woensdag te koop in Poolse boekhandels. Dzwisisz kon het naar eigen zeggen niet over zijn hart verkrijgen om de notities van de Poolse paus te vernietigen.

"Ik heb niet getwijfeld", vertelde hij onlangs. "Deze notities zijn zo belangrijk, ze zeggen zo veel over het spirituele, over de persoon, over de grootse paus, dat het misdadig was geweest als ik ze had vernietigd."

De voormalige secretaris erkent dat hij met de publicatie de pauselijke instructies aan zijn laars lapt. Johannes Paulus vroeg hem niet alleen om de geschriften geheim te houden, hij droeg hem ook op om ze te verbranden. Dzwisisz is ervan overtuigd dat hij daar later spijt van zou krijgen, meldt AP. De aantekeningen van paus Pius XII zijn ook verbrand, tot groot ongenoegen van historici. Dzwisisz' besluit komt hem in Polen op veel kritiek te staan, vooral op internet. Een invloedrijke commentator, Adam Boniecki, schrijft in een rooms-katholiek tijdschrift dat hij 'onaangenaam verrast' was toen hij hoorde van de publicatie. Maar, vervolgt hij, "ik ben nu dankbaar dat hij het risico heeft genomen om zijn eigen geweten te volgen en ervoor heeft gekozen om niet formalistisch te zijn."

De bundel zelf bevat weinig opzienbarende informatie. Aantekeningen over grote politieke ontwikkelingen ontbreken, net als notities over de val van het communisme in Polen. Johannes Paulus speelde daarbij een belangrijke rol. Wel schrijft hij over zondige priesters. Als een zonde 'een handeling tegen God en het geloof is', wikte de paus in 1981, dan 'is de zonde van priesters dat zeker'. Het is niet duidelijk of hij doelde op seksueel misbruik door geestelijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden