Persoonlijke gegevens van Deense premier liggen op straat

Thorning-Schmidt is niet de enige, Denen bezorgd over hun privacy

KOPENHAGEN - Het persoonsnummer van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt ligt op straat. Althans, op internet is het voor iedereen zichtbaar.

Het is eerder deze week op een blog gezet door een klokkeluider. Ex-politieagent Lars Kragh Andersen wil hiermee aantonen dat gevoelige gegevens in Denemarken niet goed genoeg zijn beschermd. Want, zo legde hij uit, het persoonsnummer van de premier is niet gehackt. Hij kon het gewoon via het digitale kadaster opvragen.

Een Deens persoonsnummer is gekoppeld aan talloze databestanden. Alleen hiermee kun je een bankrekening openen, medicijnen halen bij de apotheek, een uitkering aanvragen, of zelfs een boek lenen bij de bibliotheek.

Kragh Andersen publiceerde ook het persoonsnummer van de Deense minister van defensie. Hij noemde het 'een koekje van eigen deeg'. De nummers van 22 parlementariërs staan ook al op het net. Hier zaten wel hackers achter. Zij protesteren tegen een nieuwe wet, die de Deense militaire inlichtingendienst toegang geeft tot persoonlijke gegevens van alle Denen.

Dat die persoonsnummer zomaar op straat liggen, hakt er diep in. Scandinaviërs hebben in het algemeen een groot vertrouwen in de overheid. Bij de invoering van het persoonsnummer in 1968, kregende voordelen daarvan de nadruk. Door de koppeling van bestanden, is bijvoorbeeld het percentage misdrijven dat de politie oplost hoog.

Maar het tij is gekeerd. Kort geleden bleek al dat Deense gemeenten slordig met privacygegevens omgaan. Binnen een mum van tijd hadden Deense tv-journalisten bij wijze van proef meer dan duizend persoonsnummers te pakken in 21 gemeenten. Met daarbij onder meer namen, bankgegevens en zelfs medische informatie, omdat de betrokken burgers uitkeringen hadden aangevraagd in verband met ernstige ziekten. Ook bleek dat Aarhus (de tweede stad van het land) per ongeluk circa 1600 nummers op het net had gezet. Die gegevens hadden daar bijna een jaar gestaan.

De publicatie van het persoonsnummer van de premier en de minister volgt op het grootste mediaschandaal ooit in Denemarken. Vorige maand bleek dat een ICT-consultant creditcardgegevens van royals en andere bekende Denen had doorverkocht aan een roddelblad. Dat kon zo zien waar bekende Denen zich bevonden. Hij gaf ook persoonsnummers door. Onder anderen van de best bewaakte en meest bedreigde Deense politicus Pia Kjærsgaard, voorzitter van de nationalistische Deense Volkspartij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden