Persoonlijke brieven Einstein onder de hamer

Albert Einstein in 1954. Beeld ap
Albert Einstein in 1954.Beeld ap

Naast zijn werk aan de relativiteitstheorie schreef natuurkundige Albert Einstein veel brieven. Die gingen over gevarieerde onderwerpen, zoals het bestaan van God, de geometrielessen van zijn zoon en zelfs de kleine stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg. Meer dan twintig van deze brieven worden vandaag geveild in de Verenigde Staten.

bewerkt door redactie

De brieven bieden de lezer een kijkje in de persoonlijke levenssfeer van de briljante natuurkundige en Nobelprijswinnaar. "We weten allemaal wat hij heeft bereikt, hoe hij de wereld heeft veranderd met zijn relativiteitstheorie", zei Joseph Maddalena, de oprichter van het veilinghuis Profiles in History in Los Angeles, waar de brieven onder de hamer gaan. "Maar deze brieven geven ons de andere kant van het verhaal."

In een van de brieven spoort Einstein een van zijn zoons aan zijn geometrielessen serieuzer te nemen. Aan een vriend wiens echtgenote was vreemdgegaan schrijft Einstein troostende woorden. De stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg was volgens Einstein de vonk die zijn fascinatie voor de wetenschap ontstak.

Einsteins handtekening. Beeld Reuters
Einsteins handtekening.Beeld Reuters

Einstein gaat ook in op het wijdverbreide geloof dat hij atheïst was. 'Ik heb meerdere keren gezegd dat het idee van een persoonlijke God in mijn ogen kinderlijk is', schreef Einstein aan een man met wie hij in de jaren veertig correspondeerde over het bestaan van een schepper.

'Je mag me een agnost noemen, maar ik deel niet de kruistochtachtige geestdrift van de professionele atheïst (...). Ik geef de voorkeur aan een nederige houding, die aansluit op ons gebrekkige begrip van de natuur en ons eigen bestaan', aldus de natuurkundige.

Een aantal van de brieven, die de afgelopen tientallen jaren werden vergaard door een verzamelaar, zijn in het Engels, andere in het Duits. Sommige zijn handgeschreven, terwijl andere op een typemachine zijn getikt. Het veilinghuis heeft ze opgenomen in een catalogus, samen met andere geschriften en voorwerpen.

Een eerdere brief van Einstein over God die geveild werd bracht in 2012 drie miljoen dollar op. Beeld Reuters
Een eerdere brief van Einstein over God die geveild werd bracht in 2012 drie miljoen dollar op.Beeld Reuters

Maddalena verwacht dat de brieven per stuk omgerekend 4400 tot ruim 35 duizend euro zullen opbrengen. De totale opbrengst van de veiling zou tussen de 400.000 en 800.000 euro kunnen uitkomen.

"Dit zijn de belangrijkste voorwerpen die ik ooit in handen heb gehad. Dit is niet als een handtekening van Babe Ruth of een foto met handtekening van Marilyn Monroe. Deze brieven zijn historisch significant."

Twee pagina's uit de catalogus van het Amerikaanse veilinghuis Profiles in History, dat de brieven vandaag onder de hamer brengt. In een van de brieven tekende Einstein de stoommachine die hij van een oom kreeg toen hij jong was. Beeld site Profiles in History
Twee pagina's uit de catalogus van het Amerikaanse veilinghuis Profiles in History, dat de brieven vandaag onder de hamer brengt. In een van de brieven tekende Einstein de stoommachine die hij van een oom kreeg toen hij jong was.Beeld site Profiles in History

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden