Personen Protestantse kerk in Nederland

Beroepen: te Scherpenzeel C.C.A. Melgers te Capelle aan den IJssel; te Uddel J. van Dijk te Ridderkerk; te Veenendaal F. Wijnhorst te Ermelo; te Zaandam K. I. Hagg te Midwoud en aangenomen.

Aangenomen: naar Hierden B.J. van de Kamp te Wageningen; naar Wilp kand. K.G.W. Roffel te 's-Gravenhage.

Bedankt: voor Aalburg A.D.L. Terlouw te Willige-Langerak; voor Waarde

T. Meijer te Dordrecht.

Gereformeerde kerken (vrijgemaakt)

Beroepen: te Almkerk-Werkendam en te Stadskanaal kand. A. Koster te Den Haag.

Christelijke gereformeerde kerken

Bedankt: voor Scherpenzeel en voor Winschoten D. Visser te Broeksterwoude; voor Veenendaal (Pniëlkerk) L.A. den Butter te Culemborg.

OPEN COLLECTE. Als iedereen kan zien wat je in de collecte gooit, geef je méér. Daarom gebruiken veel kerken open mandjes. Maar na verloop van tijd treedt gewenning in en valt de meeropbrengst weg. Dat stelt onderzoeker A. Soetevent in het jongste nummer van Economisch Statistische Berichten. Zichtbaar geven leidt tijdelijk tot hogere donaties, concludeert hij uit onderzoek met open mandjes en dichte zakken in dertig baptistengemeenten in Nederland. Het (tijdelijke) effect becijfert hij op tien procent. Niet gemeten is het vermoedelijk veel grotere effect van nog opener methoden, zoals die uit Afrikaanse landen en elders komen aangewaaid: hardop voorlezen met naam en toenaam wat iedereen gegeven heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden