PERSONEN | De generaal die Oost-Timor veroverde

Gisteren overleed een Indonesische generaal die als geen ander het militaire verleden van zijn land belichaamde. Leonardus Benyamin 'Benny' Moerdani, die 74 jaar werd, vocht als commando tegen islamitische rebellen in Sumatra, en leidde de invasies in West-Papoea (destijds Nieuw Guinea geheten) en Oost-Timor. Moerdani geldt in zijn vaderland als een held, maar ook als iemand die vuile handen maakte onder dictator Soeharto.

Moerdani verkreeg zijn militaire opleiding in de VS. Hij leidde in 1962 als commandant van het beruchte elite-commandokorps Kopassus de Indonesische invasie in West-Papoea. Hij kreeg daarvoor van toenmalig president Soekarno de hoogste Indonesische onderscheiding. In 1975, toen hij inmiddels tot de kleine kring van vertrouwelingen rond president Soeharto behoorde, plande en leidde hij de invasie in Oost-Timor. Moerdani leidde ook de bloedige anti-guerillacampagne tegen de lokale verzetsbeweging Fretilin. Later zou hij in Oost-Timor omvangrijke zakelijke belangen opbouwen.

In 1983 werd Moerdani tot opperbevelhebber van de strijdkrachten benoemd, en bouwde in die functie de inlichtingendienst van zijn land op. Als christen met een afkeer van de politieke islam had hij echter altijd een stroeve samenwerking met het overwegend islamitische officierskorps.

Eind jaren tachtig kwam Moerdani in botsing met Soeharto, toen hij te openlijk ontsporingen van de dictator trachtte te bestrijden. In 1988 werd hij ontslagen als bevelhebber van de strijdkrachten. Wel bleef hij nog tot 1993 aan als minister van defensie en veiligheid, in die tijd een functie met weinig macht. De laatste jaren was Moerdani bevriend geraakt met president Megawati Soekarnopoetri.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden