Personeelsdirecteur Han Noten weg bij NS

Han Noten, personeelsdirecteur bij de Nederlandse Spoorwegen, stapt per 1 maart op. De binnen NS markante man vindt dat zijn werk erop zit. De rust bij het bedrijf is terug ,,alhoewel niet alle problemen zijn opgelost''.

UTRECHT - Noten maakte zijn vertrek bekend in een brief aan het personeel. Dat was kenmerkend voor zijn stijl: direct en zonder omwegen. Het optreden van de NS-personeelsdirecteur leidde soms tot botsingen.

Zo stelde hij dat het personeel van het spoorbedrijf saboteert. Ze lieten treinen opzettelijk te laat vertrekken om de directie een hak te zetten. Bij een te lage punctualiteit zou de top weg moeten. Een paar weken later zegde minister Netelenbos inderdaad het vertrouwen op in toenmalig president-directeur Hans Huisinga.

Verder schopte Han Noten het rijdend personeel tegen de schenen door op te merken dat ze te weinig werken: een machinist zit niet meer dan 14 uur van een 36-urige werkweek op de bok. Maar hij was ook mild: ,,Nagelaten is duidelijk te maken dat de mensen belangrijk zijn. Er is veel verdriet. De mensen zijn getraumatiseerd.''

Noten stapt nu op omdat bij het bedrijf één collectieve arbeidsovereenkomst wordt ingevoerd. Verschillende NS-onderdelen hebben nog een aparte cao. De personeelsdirecteur heeft geen zin de slepende onderhandelingen met de vakbonden te voeren.

Bovendien vindt hij dat er al veel is bereikt. Het is tamelijk rustig bij het bedrijf, maar het vertrouwen tussen management en medewerkers is ,,nog broos'', schrijft hij. Het personeel moet flexibel werken, maar heeft een werkgelegenheidsgarantie tot 2010. Er zijn nieuwe conducteurs en machinisten aangetrokken en het hoge ziekteverzuim is flink gedaald.

In 2001 kwam Han Noten van het financieel concern Achmea. Daarvoor was hij vakbondsbestuurder voor de bankensector bij de Dienstenbond FNV. Hij zou bij Achmea vertrekken en een tijdje niks doen, toen de NS hem belden en aantrokken. Noten is van plan nu alsnog een poos vrijaf te nemen. Bovendien wil hij meer tijd besteden aan zijn politieke werk. Hij is sinds november voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden