Personeel wil weten waarom HMG-topmannen ontslagen zijn

Van onze mediaredactie HILVERSUM - De Ondernemingsraad van Holland Media Groep (HMG) is verbijsterd over het plotselinge ontslag van de directieleden Huib Boermans en Henri Roemer door de raad van commissarissen.

Het personeel tast volstrekt in het duister over de aanleiding van het vertrek van hun directeuren. Van de twee overgebleven directeuren Tillieux en Van der Meer de Walcheren willen ze opheldering over de geruchten dat Boerman en Roemer zich persoonlijk hebben verrijkt met een aandelentransactie.

Directievoorzitter Boermans en directeur Roemer zijn dinsdag door aandeelhouders CLT-UFA, Veronica en VNU met onmiddellijke ingang uit hun functie ontheven. De aandeelhouders weigeren toe te lichten wat de precieze toedracht is. De officiële reden is 'wegens verschillen van inzicht over het beleid van HMG.'

Volgens geruchten hebben Boermans en Roemer zich voor 1,5 miljoen gulden verrijkt met een aandelenhandeltje. Ook de voormalige HMG-directeur Freddie Thyes zou zich hebben bevoordeeld. Ze hadden belangen in een dochterbedrijf van Teleworld, leverancier van diensten als teletekst aan RTL4 en RTL5.

Teleworld is sinds drie jaar eigendom van Philips (49,9 procent) en KPN (50,1 procent). Vóór die tijd had ook HMG een aandelenconstructie met Teleworld, zegt Teleworlddirecteur Vaessen. “Inmiddels zijn alle aandelen in handen van KPN en Philips. Hoe het gegaan is met de aandelen van HMG, kan ik niet zeggen.”

Winst

Boermans c.s. zouden hun belangen enkele jaren geleden hebben verkocht aan Philips en KPN, maar pas nu de aanzienlijke winst van anderhalf miljoen gulden op het aandelenpakket verzilveren. Zowel KPN als Philips ontkennen dat ze aandelen hebben overgenomen van Roemer en Boermans. Zij hebben aandelen rechtstreeks gekocht van Teleworld-oprichter Schouten. Ook Schouten heeft ontkend dat Boermans en Roemer aandelen hadden in Teleworld.

Boermans laat via zijn advocaat weten dat er “geen sprake is van een onrechtmatige transactie.” Hij geeft overigens wel toe dat hij in 1993 samen met andere bestuurders van het toenmalige RTL4 SA-aandelen heeft verworven in een dochtermaatschappij van Teleworld. Dat gebeurde met voorafgaande autorisatie van de toenmalige aandeelhouders van RTL4 SA, CLT en VNU.

HMG is de moedermaatschappij van de zenders RTL4, RTL5 en Veronica en van het produktiebedrijf Holland Media House. HMG is naar eigen zeggen een bloeiend, winstgevend bedrijf en ontkent dat de winst onder druk is komen te staan. Het publiek van RTL4 vergrijst, waardoor de zender reclame-inkomsten verliest. Het voor adverteerders aantrekkelijke jonge publiek kijkt steeds meer naar concurrent SBS6 en Veronica.

Ook het slecht bekeken RTL5 trekt minder advertenties. RTL5 heeft het roer omgegooid en moet zich nog profileren als nieuwszender. Anderzijds draagt de snel opkomende jongerenzender Veronica verhoudingsgewijs meer bij aan het bedrijfsresultaat van HMG.

OR-voorzitter Jaap Stalenburg van HMG noemt de verhouding tussen het personeel en de directie goed. Zowel met Boermans en Roemer was er geen sprake van een conflict of gespannen verhouding. “Het probleem moet dus echt liggen op het terrein tussen de aandeelhouders en de directie.” Volgens Stalenburg geldt Boermans als onkreukbaar. “Wij willen dat de onderste steen boven komt. Als het werkelijk waar is dat Boermans en Roemer zich hebben schuldig gemaakt aan persoonlijke verrijking, is dat buitengewoon ernstig. We willen meteen weten of er ook andere mensen bij betrokken zijn”, aldus Stalenburg.

Aangetast

Boermans spreekt in zijn verklaring tegen dat hij op staande voet is ontslagen. De bestaande arbeidsrelatie is volgens hem niet aangetast. Wel is zijn mandaat als directievoorzitter opgezegd. Boermans betreurt dat “ten zeerste” en beraadt zich op juridische stappen.

Boermans (55) kwam in 1993 van uitgeversconcern VNU, een van de partijen die de directievoorzitter nu tot aftreden hebben gedwongen. VNU heeft 25 procent van de aandelen HMG, de vereniging Veronica is voor 35 procent eigenaar en het

Luxemburgse CLT beheert de overige 40 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden