Personeel verpleeghuis De Leeuwenhoek wil excuses na uitspraak voorzitter

Verpleeghuis Humanitas De Leeuwenhoek in Rotterdam Beeld Jorgen Caris
Verpleeghuis Humanitas De Leeuwenhoek in RotterdamBeeld Jorgen Caris

Zes personeelsleden van het in opspraak geraakte verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam zijn woedend over de uitspraken van Gijsbert van Herk, de bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas waaronder het verpleeghuis valt. Ze vinden het onverteerbaar dat hij suggereert dat het Antilliaanse personeel de regels in de zorg voor dementerenden minder nauw neemt dan ‘witte Nederlanders’.

Hans Marijnissen

De stichting Ocan bij wie zij zich hebben gemeld, eist daarom in een brief aan Van Herk een publiek excuus waarin hij zich distantieert van zijn uitspraken. In Trouw zei Van Herk woensdag naar aanleiding van het nieuws dat in zijn instelling kwetsbare cliënten worden mishandeld, dat in ‘multicultureel Rotterdam de omgangsvormen ruwer zijn’. En: ‘Als wij met de Nederlandse bril … naar de zorg in De Leeuwenhoek kijken, ja dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, dan vraag je je af: wat is het probleem?’

Volgens John Leerdam, de voorzitter van deze organisatie voor de 150.000 Caribische Nederlanders, stelt Ocan dat het ‘te gek’ is en ‘volstrekt ontoelaatbaar’ wat Van Herk over het Caribische personeel heeft gezegd. “Ik heb Trouw nauwgezet gelezen en het optreden van Van Herk bij Nieuwsuur drie keer teruggekeken, maar ik kan het nog steeds niet geloven. In de Verenigde Staten zouden de media hem voor deze uitspraken geroosterd hebben. Maar in Nederland blijft het stil. Dat vind ik onacceptabel. Van Herk mag hier niet mee wegkomen.”

Volgens Leerdam is zijn organisatie deze week overspoeld met reacties op de omstreden uitspraken. “De laatste piek in reacties was in 2004 toen toenmalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei dat de Antillen op marktplaats.nl te koop aangeboden moesten worden. Maar met de uitspraken van Van Herk is het wéér raak.”

Jan de Vries, voorzitter CNV Zorg & Welzijn, vindt dat medewerkers terecht verontwaardigd zijn en roept de bestuurder van Humanitas op om zo snel mogelijk met de desbetreffende medewerkers in gesprek te gaan. “Er is niet alleen veiligheid voor cliënten nodig maar ook veiligheid en vertrouwen voor medewerkers. Wij zullen ook zelf namens onze leden hierover met de leiding van Humanitas in gesprek gaan”.

Wat zei Gijsbert van Herk nu precies?

Hieronder het (opgenomen) letterlijke citaat van Van Herk tegen Trouw-verslaggever Marco Visser:

“De Leeuwenhoek is het meest afwijkende verpleeghuis van Nederland. Daarom ook het meest leuke. Maar er gebeuren ook andere dingen die in een traditioneel verpleeghuis, in Oldenbroek of Tietjerksteradeel, niet zullen gebeuren. Dat komt omdat je 160 verschillende culturen hebt in Rotterdam die allemaal samenkomen op die locatie. En dan heb je ook te maken met als wij met de Nederlandse bril van hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, ja, wat is het probleem? Kijk je er met een Chinese bril naar, dan weet je, zo. Dat vind ik het mooie aan de Leeuwenhoek, dat er meer kan, los van alle inspectienormen die we hebben, terwijl dat ontzettend daar wordt gewaardeerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden