Personeel van Twents ziekenhuis beschuldigt topchirurg van ongewenste intimiteiten

Medisch Spectrum Twente in Enschede. Beeld ANP

Een chirurg van Medisch Spectrum Twente zou zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie en ongewenste intimiteiten. De 64-jarige arts is volgens het ziekenhuis met vervroegd pensioen gegaan.

RTV Oost en de Volkskrant hebben een vertrouwelijke brief van het ziekenhuis aan de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd over de kwestie ingezien. Volgens de Volkskrant deden medewerkers van het ziekenhuis achttien meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de periode van 2014 tot nu. Daarnaast zouden er drie voorvallen op de werkvloer zijn geweest waarvan meerdere werknemers getuige waren. ‘Het gaat hierbij om ongewenste intimiteiten met een fysieke component en om verbaal agressief/ intimiderend gedrag’, zo citeert de Volkskrant uit de brief aan de Inspectie.

Medisch Spectrum Twente kwam vorige week met de kwestie naar buiten, en hield het in een persbericht op de algemene term grensoverschrijdend gedrag. Over de aard en het aantal meldingen wil het ziekenhuis niets zeggen. Alleen regionale media ontvingen het persbericht. De arts liet in de regionale media weten dat hij alleen verbaal over de schreef was gegaan.

Woordvoerder Selma Hoekstra betwist dat het ziekenhuis heeft geprobeerd de kwestie klein te houden. “Het gaat om zeer gevoelige zaken. In overleg met iedereen, ook met de melders, hebben we voor deze manier van naar buiten treden gekozen”, zegt ze.

Aanspreekcultuur

Of er sprake was van ongewenste intimiteiten, wil ze niet bevestigen. Wat haar betreft doet het er niet toe of er sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Wij vinden elke vorm van grensoverschrijdend gedrag ontoelaatbaar”, zegt ze. Ook het aantal meldingen over de arts vindt ze ‘niet relevant’. “We zijn heel transparant geweest”, vindt ze.

Het ziekenhuis liet een commissie onderzoek doen naar de meldingen over de arts. Naar aanleiding daarvan wil Medisch Spectrum Twente de ‘de aanspreekcultuur’ onder medewerkers verbeteren.

De topchirurg, die eerder ook hoogleraar was aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, reageert anoniem in de Volkskrant. “Ik ben verbaal soms te direct geweest, absoluut. Dat kan hard aankomen en kwetsend zijn en dat heb ik me niet altijd gerealiseerd.” Hij spreekt tegen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ongewenste intimiteiten. “Het klopt dat ik ooit eens iemand heb weggeduwd. Dat was in de operatiekamer toen een medewerker wilde binnenkomen”, zegt hij. “Had ik nooit moeten doen en heb ik excuses voor aangeboden.”

Lees ook:

Een op de drie verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie

Verpleegkundigen hebben van alle beroepen het meest te maken met ‘ongewenste seksuele aandacht’ in hun werk. Een op de drie verpleegkundigen heeft daar wel eens mee te maken, zo geven ze aan in een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Seksuele intimidatie in de zorg gaat veel verder dan een tik op de billen

Een op de drie verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie, bleek deze week. Waar lopen zij tegenaan? ‘Inge, als ik aan jou denk, moet ik er een nat washandje bij houden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden