Personeel Smead angstvallig stil

Midden in de discussie over de 40-urige werkweek verplicht kantoorfirma Smead zijn personeel om onbetaald langer te werken. Volgens de directie op vrijwillige basis, maar in Coevorden liggen de medewerkers massaal dwars. En de ondernemingsraad houdt de kaken op elkaar.

AMSTERDAM - ,,Ik heb de vakbonden bewust omzeild, omdat ik wist dat ik gedoe met ze zou krijgen. Ze weten onze vestiging niet eens te vinden.''

Algemeen directeur Simon Feenstra van het noodlijdende Smead Europe, fabrikant van kantoorbenodigdheden, geeft ruiterlijk toe dat hij niet de officiële weg bewandelt om zijn personeel langer te laten werken. Afgelopen maandag vroeg hij de 140 medewerkers in Hoogezand of ze hun werkweek onbetaald van 36 uur willen verlengen tot 40 uur, zonder de bonden daarover in te lichten. De uitslag: 94 procent was vóór. Ook in Reuver stemde meer dan twee derde van de 40 medewerkers in met de maatregel.

Feenstra ziet daarin een vrijbrief om zijn personeel langer te laten werken voor hetzelfde loon. Ondanks dat bij de 'rebellerende' vestiging in Coevorden het personeel juist weigert om extra te werken zonder compensatie.

De vakbonden vrezen dat hiermee de toon is gezet voor andere bedrijven. In Coevorden en Reuver stemde het personeel anoniem, in Hoogezand met naam en toenaam. Bij de Groningse vestiging is de ontslagdreiging groter, omdat er minder werk is door de ingezakte markt voor kantoorartikelen.

De ondernemingsraad van Smead in Hoogezand weigert ieder commentaar. Voorzitter Oosterhuis zegt alleen de maatregel op korte termijn te willen evalueren. Het personeel in Coevorden geeft aan niets te durven zeggen, omdat het bedrijf klein is en de kwestie gevoelig ligt. Ze verwijzen naar de bonden.

Het CNV en de FNV twijfelen aan de vrijwillige medewerking van het personeel. ,,Werknemers hebben niets te kiezen. Als het via de bonden was gelopen, had Smead met terugwerkende kracht de werknemers moeten belonen. Dat weigert Feenstra. Het is wel duidelijk dat hij alleen maar de Amerikaanse aandeelhouders te vriend wil houden'', zegt vakbondsbestuurder Hans Hulshoff van FNV Bondgenoten.

De vestiging in Coevorden valt onder de metaal-cao, net zoals die in Reuver. Daarin is vastgelegd dat de werknemers 38 uur moeten werken. In Hoogezand geldt de grafimedia-cao, die 36 uur voorschrijft. Volgens de vakbonden neemt de onrust en woede onder het personeel in Coevorden alleen maar toe en probeert Feenstra mensen persoonlijk te bewerken. ,,Hij kan in Coevorden niks maken. Het personeel weigert langer te werken en hij kan ze niet ontslaan, omdat ze daar juist een tekort aan mensen hebben'', zegt Theo Katerberg van CNV Bedrijvenbond.

Feenstra begrijpt dat de maatregel bij Smead op landelijk niveau een precedent kan scheppen voor de invoering van langere werkweek. De directeur zegt niet onder druk van het Amerikaanse moederbedrijf te werken. ,,Natuurlijk willen wij de aandeelhouders goedgezind zijn. Maar deze maatregel is gewoon nodig om uit de rode cijfers te komen.''

De directeur bevestigt dat hij buiten de bonden om nog gesprekken voert met mensen in Coevorden. Volgens Katerberg en Hulshoff de bevestiging dat Feenstra zijn eigen agenda voert, die grote gevolgen kan hebben op landelijk niveau. Daarom komen de vakbonden dinsdag samen in Coevorden voor verder overleg, met als uiterste redmiddel de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden