Personeel grootste ergernis voor horecaklanten

(Novum) - Ongeïnteresseerd en onfatsoenlijk personeel wekken bij horecabezoekers in Nederland de meeste irritatie op, al is het aantal klanten dat zich ergert in vergelijking tot vorig jaar licht afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Interview-NSS dat duizend mensen ondervroeg in opdracht van horecavakblad Bierblad.

De grootste ergernis onder horecaklanten blijft de desinteresse onder het personeel. Bijna zes op de tien klanten ergert zich hier aan. Aan een onfatsoenlijke bediening stoort 42 procent zich. Dat was bij het voorgaande onderzoek nog respectievelijk 61 en 53 procent. Voor negentien procent is desinteresse nog steeds de grootste irritatiebron. Roken is met 18 procent de nummer twee.

Omdat er vorig jaar ook veel klachten waren over het personeel, vroegen onderzoekers dit jaar ook naar ervaringen in buitenlandse horecagelegenheden. Ruim veertig procent vindt het personeel in het buitenland vriendelijker dan in Nederland. Elf procent heeft de omgekeerde ervaring. Landen rond de Middellandse Zee scoren het best als het gaat om vriendelijkheid en aandacht voor de klant.

De verklaring van het mindere niveau onder Nederlandse horecapersoneel vindt voorzitter van Horecavakorganisatie FNB Ben Francooy in de opbouw en samenstelling. Een groot aantal parttimers en jongeren is werkzaam in de branche. Personeel met meer ervaring raakt volgens Francooy minder snel in paniek en is beter in de omgang. "Het grootste deel is in Nederland onder de 30 jaar. In andere landen zijn er meer ouderen."

Volgens het onderzoek gaan tegenwoordig meer mensen uit en wordt er meer gedronken dan vorig jaar. Men maakt zich minder druk om de prijzen. Nu irriteert 35 procent zich wel eens aan het prijsniveau tegen 45 procent vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden