Personeel eist vertrek Greenpeace-baas

'Vliegende directeur Pascal Husting heeft geen moreel kompas'

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Ruim veertig medewerkers van Greenpeace Nederland willen dat een van de directeuren van Greenpeace International, de Luxemburger Pascal Husting, zijn biezen pakt. Dat staat in een stevige brief die vorige week is verstuurd.

Volgens personeel van Greenpeace heeft Husting geen moreel kompas en past hij niet binnen de organisatie. Hij kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat hij al langere tijd met instemming van zijn bazen per vliegtuig meerdere keren per maand pendelde tussen zijn woonplaats Luxemburg en Amsterdam.

De kwestie leidde tot verontwaardigde reacties. Tot dusver hebben bijna 1400 donateurs van Greenpeace uit protest gebroken met de milieuorganisatie. Greenpeace heeft als beleid dat reizen korter dan 500 kilometer niet per vliegtuig worden gemaakt. Husting, voormalig directeur van Greenpeace Frankrijk, bleef na zijn benoeming op het in Amsterdam gevestigde internationale hoofdkantoor van Greenpeace, in Luxemburg wonen.

De 43 briefschrijvers, onder wie diverse campagneleiders van Greenpeace Nederland, vinden het onvergeeflijk dat Husting bleef zitten nadat hij excuus had gemaakt. Husting zei vorige maand dat ook een organisatie als Greenpeace niet altijd in overeenstemming met de eigen ideeën kan opereren. Die opmerking is bij de Nederlanders verkeerd gevallen. Volgens de brief maakte de Luxemburger de zaak nog erger door in de media te melden dat hij geen luxueus leven leidt van zijn salaris van 6075 euro bruto per maand. "Dat is een groot bedrag voor de meerderheid van de mensen die ons steunen", aldus de brief.

Ook Kumi Naidoo (algemeen directeur van Greenpeace International) krijgt de wind van voren. Hij nam het voor Husting op door te wijzen op zijn persoonlijke situatie. "Het is de retoriek die regeringen en bedrijven gebruiken wanneer wij ze vragen meer te doen om onze planeet te redden", stellen de briefschrijvers. Naidoo krijgt het advies zich op zijn positie te beraden. "Jouw integriteit is onderwerp van discussie."

De brief is niet ondertekend door directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland. Zij noemde in een reactie tegenover de Volkskrant de brief van haar collega's 'een volksgericht' en vindt opstappen van Husting niet nodig. Borren wilde gisteren niet verder op de brief ingaan.

Greenpeace had de brief van de eigen staf liever binnenskamers gehouden, zo bleek. In een bericht op de website, schreef de organisatie: "Zo kritisch als we zijn op overheden en bedrijven die het milieu vervuilen, zo kritisch moeten we ook zijn op onszelf en onze organisatie. We hebben het afgelopen jaar fouten gemaakt, waar we spijt van hebben. Die proberen we hard te herstellen."

Algemeen directeur Naidoo liet gisteren weten dat hij niet denkt aan opstappen en dat ook een vertrek van Hustings niet nodig is. "Wij hebben geleerd van onze fout." Naidoo meldde dat er een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de manier waarop de staf van Greenpeace in eigen huis omgaat met morele kwesties. "Door een opbouwend debat en door samenwerking kunnen we het vertrouwen herstellen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden