Personeel bij Defensie in actie voor betere cao

Het defensiepersoneel komt binnenkort met 'verrassingsacties' om hun eisen voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. De vier vakbonden hebben de afgelopen maand de handen ineen geslagen om minister van defensie Hennis-Plasschaert tot andere gedachten te brengen.

Vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao tussen vakbonden en Hennis-Plasschaert stuk. "We hadden het helemaal gehad met de minister", zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP FNV. "We proefden geen enkele bereidheid om aan de onderhandelingstafel tot overeenstemming te komen."

Wat de acties gaan inhouden en wanneer die worden uitgevoerd, wil Snels niet zeggen. "Maar we doen het in ieder geval nog deze maand. " De 59.000 defensiemedewerkers (42.000 militairen en 17.000 burgers) mogen niet staken, maar mogen wel meedoen aan protestdemonstraties.

De 'onoverbrugbare kloof' tussen Defensie en het personeel spitst zich toe op de salarisvoorstellen van de minister voor dit jaar en op de recente verhoging van de ontslagleeftijd van militairen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden