personalia

tips: personalia@trouw.nl

Schrijver Frans Kusters is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij laten weten. Kusters was al geruime tijd ziek.

Kusters schreef vooral korte verhalen. In 1975 debuteerde hij met de verhalenbundel 'De reis naar Brabant', waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Daarna publiceerde hij nog een tiental verhalenbundels. In 2001 verscheen 'Na het wonder', zijn eerste roman. Zijn laatste verhalenbundel, 'Paarse dingen', kwam uit in 2009.

Kusters was ook vele jaren voorzitter van de Schrijversvereniging 'De Bezige Bij'. In 1976 richtte hij met Anton Fasel, Nop Maas en Thomas Verbogt het literaire tijdschrift De Schans op.

De meeste verhalen van Kusters spelen zich niet ver af van zijn eigen leven, in en om zijn geboorteplaats Nijmegen en in intellectuele kringen.

Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet, heeft een dubbele longontsteking opgelopen. Daardoor miste hij gisteren het staatsbanket met president Ivan Gasparovic van Slowakije. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ook de presentatie van zijn boek over veiligheid, dat hij maandag zou aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg, gaat voorlopig niet door.

Ad de Bont heeft voor zijn stuk 'Mehmet de Veroveraar' de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 gekregen. "Ad de Bont slaagt er met welhaast shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven", zo beschreef de jury het stuk. De prijs voor de beste theatertekst van het afgelopen seizoen bedraagt €10.000.

Mehmet de Veroveraar is een theatermarathon uitgebracht ter gelegenheid van Ad de Bonts afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij Amsterdam.

Het stuk gaat over de Turkse prins Mehmet II die op zijn twaalfde sultan van het Ottomaanse Rijk wordt en het christelijke Constantinopel wil veroveren.

Barbara Barend heeft gisteren als ambassadeur van het Sterrenfonds acht iPads aangeboden aan KLIK, het programma Kwaliteit van Leven in Kaart binnen het Emma Kinderziekenhuis AMC. Op die iPads kunnen chronisch zieke kinderen bij hun bezoek aan het ziekenhuis via een vrolijke website makkelijk een vragenlijst invullen die hun welbevinden voor de behandeld arts in beeld brengt.

Het Sterrenfonds ondersteunt kinderen (0-16 jaar), die extra aandacht nodig hebben en nog niet zelfredzaam zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden