personalia

tips: personalia@trouw.nl

Vijftig jaar nadat hij de Noorder Rondritten won, is Jan Uitham nogmaals voor zijn overwinning in die schaatstocht gehuldigd. Acht dagen na de legendarische Elfstedentocht van 1963 won Uitham (toen 38, nu 88) de natuurijstocht over de Groningse kanalen. In de Elfstedentocht was Uitham als tweede geëindigd, achter winnaar Reinier Paping. De Noorder Rondritten telt normaal gesproken 150 kilometer, maar vanwege de barre weersomstandigheden van dat jaar werd de tocht in 1963 ingekort tot 90 kilometer. Afgelopen zaterdag werd Uitham om exact 13.11 uur - het tijdstip van zijn overwinning - gehuldigd in het Groningse Winsum, start- en finishplaats van de tocht.

Sarah Palin is gestopt als politiek commentator bij 'Fox News'. De Amerikaanse politica werkte sinds 2010 voor de conservatieve zender. Waarom ze haar contract niet verlengt, is niet bekendgemaakt.

Oud-gouverneur van Alaska Palin kreeg wereldwijde bekendheid toen presidentskandidaat John McCain haar in 2008 uitkoos als kandidate voor het vicepresidentschap. Haar vertrek bij Fox kwam volgens Amerikaanse media niet als een grote verrassing. Er waren al langer wederzijdse irritaties tussen de politica en de directeur van 'Fox News', Roger Ailes, die zijn minachting voor haar niet onder stoelen of banken stak. "Ik huurde Sarah Palin in omdat ze lekker was en voor goede kijkcijfers zorgde", zei hij eens in een interview.

Palin deed zelf publiekelijk haar beklag omdat de zender een aantal van haar optredens had geschrapt.

Matthijs van Nieuwkerk is na iets meer dan een week alweer gestopt met de presentatie van 'De Wereld Leert Door'. In het doordeweeks dagelijkse programma - 's avonds om half elf op Nederland 3 - interviewde Vara-presentator Van Nieuwkerk wetenschappers over hun werk. Waarom hij is gestopt, is onduidelijk. De Vara komt later deze week met een verklaring. Intussen wordt het programma gepresenteerd door natuurkundige en wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Muhsin Hendricks, de homoseksuele imam uit Zuid-Afrika, heeft voor zijn inzet voor andere homoseksuele moslims van homobelangenorganisatie COC gisteravond de Bob Angelo-penning gekregen. De 'roze imam' is de eerste openlijk homoseksuele moslimvoorganger ter wereld. In 1996 richtte hij de stichting The Inner Circle op, waarmee hij jonge, islamitische homo's wil helpen. Ook de Nederlandse beweging voor transgenders kreeg van het COC de Bob Angelo-penning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden