personalia

tips: personalia@trouw.nl

Jeanne Gaakeer, raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag en bijzonder hoogleraar 'Law and Literature' aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, krijgt een prestigieuze Amerikaanse prijs, de JB White Award. Gaakeer kreeg in 2005 in Rotterdam de bijzondere leerstoel Law and Literature, een interdisciplinair vak binnen de rechtstheorie. Het vakgebied vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar onder meer James Boyd White veertig jaar geleden een beweging begon om recht en literatuur met elkaar te verbinden, als reactie op de eenzijdige aandacht voor 'regels' binnen de rechtspraak.

Rob Ruggenberg heeft gisteren met 'IJsbarbaar' de Prijs van de Jonge Jury gewonnen. De schrijver ontvangt een bokaal. Toneelschrijfster Enne Koens won met 'Vogels' de Jonge Jury Debuutprijs. De Jonge Jury is een initiatief van de Stichting Lezen. In de historische roman van Ruggenberg wordt de jonge Inuit Nunôks uit Groenland in 1624 ontvoerd door Nederlandse

walvisvaarders. Hij doet er vervolgens alles aan om veilig terug te keren naar huis. Koens beschrijft op haar beurt de naïeve Berre die op kamers gaat wonen.

Peter Wennink krijgt vanaf 1 juli de leiding over ASML. Wennink is nu nog financieel directeur van de chipmachinefabrikant. Hij volgt Eric Meurice op, wiens contract volgend jaar afloopt. Meurice blijft tot eind maart volgend jaar aan als voorzitter van ASML Holding en adviseur van het bestuur. Het bedrijf gaat op zoek naar een nieuwe financieel directeur.

Irwin Toonder, kleinzoon van Marten Toonder, onthult op donderdag 2 mei een beeld van Tom Poes bij het geboortehuis van zijn grootvader in de Thorbeckestraat op het Noordereiland in Rotterdam. 101 jaar geleden werd Marten Toonder, schrijver, striptekenaar en verteller, daar geboren. Het beeld is door kunstenaressen Tamyra Meesters en Saskia Meesters gemaakt van gebroken serviesgoed van bewoners van Noordereiland.

Tom Vreugdenhil, het vroegere CDA-Kamerlid, is vorige week overleden. Hij werd 79 jaar oud. Dat hebben de partij en zijn familie laten weten. De Zeeuwse predikantenzoon zat van 1986 tot 1994 in de Kamer. Vreugdenhil (oud-ARP'er), maakte met Willem Vermeend (PvdA) diverse fiscale wetten. Het duo werd in de wandelgangen Knabbel en Babbel genoemd. Hij was ondervoorzitter van de Kamercommissie voor de herziening van de loon- en inkomstenbelasting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden