personalia

Kris Callens

De nieuwe directeur van het Fries Museum in Leeuwarden is een Vlaming: Kris Callens (1973). Hij gaat ook het Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum leiden. Callens treedt in augustus aan en moet een belangrijke rol gaan spelen in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa wordt. Hij neemt het stokje over van Saskia Bak, die sinds half mei directeur is van Museum Arnhem.

Callens is nu hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Eerder deed hij klussen voor het Rijksmuseum in Amsterdam en werkte hij mee aan kunstprojecten in Mechelen. Ook organiseerde hij tentoonstellingen in Antwerpen en Leuven.

undefined

Erik Borgman

Theoloog Erik Borgman (1957) - bekend van Trouws Theologisch Elftal - is benoemd als gastprofessor aan Het Doopsgezind Seminarium, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Borgman zal de komende twee studiejaren een nieuwe wisselleerstoel 'vrijzinnige theologie' bekleden. Hij blijft ook hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.

Het Doopsgezind Seminarium is het opleidingsinstituut van de doopsgezinde geloofsgemeenschap in Nederland. De wisselleerstoel is ingesteld voor vijf jaar en zal achtereenvolgens door drie docenten of hoogleraren worden bekleed.

undefined

Roland Schimmel

Kunstenaar Roland Schimmel (1954) wint met zijn werk Zwarte Zon uit 2010 de eerste Akademieprijs voor Astronomie en Kunst. De prijs, een bedrag van 5000 euro, is ingesteld door de KNAW en de Akademie van Kunsten en bestemd voor een kunstenaar die zich bij het maken van een werk duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie. Schimmel doceert aan de Academie Minerva in Groningen en maakt schilderijen, monumentale muurschilderingen, installaties en video's. Als kunstenaar doet hij natuurkundig en neurologisch onderzoek naar de oorsprong van beweging en de waarneming van licht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden