personalia

tips: personalia@trouw.nl

Hij staat aan de vooravond van liefst 25 uitvoeringen van de Matthäus Passion, en juist nu is bekend geworden dat Pieter Jan Leusink ziek is. Bij de dirigent, zo meldt hijzelf in een persbericht, is de ziekte van Still vastgesteld, een zeldzame reumatische aandoening waarbij chronische gewrichtsontstekingen ontstaan. Morgenavond voert zijn Bach Choir & Orchestra in de Grote Kerk van Elburg de Matthäus Passion uit. Drie weken later, op 31 maart, staat de 25ste uitvoering op de agenda, in het Amsterdamse Concertgebouw. De toer gaat sowieso door, meldt Leusink en hij gaat er vooralsnog van uit dat hij bij alle 25 uitvoeringen zelf op de bok kan staan, maar zeker is dat nog niet. Leusink is zowel artistiek als zakelijk leider van het ongesubsidieerde Bach Choir & Orchestra.

In de dertig jaar dat Leusink dirigeert, heeft hij naar eigen zeggen nog nooit een concert door ziekte gemist. In de komende reeks verwacht Leusink ruim 22.000 concertgangers.

Alles over kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is vanaf vandaag te vinden op één website. Het Gemeentemuseum in Den Haag en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) lanceren op zijn geboortedag www.mondriaan.nl. Volgens de instellingen is dit de grootste en meest uitgebreide website over de kunstschilder.

Alle kunstwerken van Mondriaan zijn er te vinden, evenals biografische gegevens, brieven, manuscripten, foto's en kunsthistorische toelichtingen op talrijke werken. Zo kan er worden ingezoomd op de 'Victory Boogie Woogie' en kan het beroemde schilderij van alle kanten worden bekeken. De site bevat ook veel nieuw en niet eerder gepubliceerd materiaal. Het RKD verwierf vorig jaar het persoonlijk archief van Mondriaan. Het Gemeentemuseum heeft bijna driehonderd werken van de kunstenaar in bezit.

Clairy Polak is met onmiddellijke ingang gestopt met de presentatie van het radioprogramma 'Met het oog op morgen'. Ze presenteert op werkdagen 'De Klassieken' op Radio 4 en heeft de NOS laten weten dat dit te zwaar is om voldoende tijd en energie te kunnen besteden aan 'het Oog'.

Burgemeester Rob Bats (50) van Haren was dinsdag betrokken bij een verkeersongeluk. Hij bleef ongedeerd, zijn auto raakte zwaar beschadigd. Bats kan zijn werk gewoon doen, wat goed uitkomt nu morgen het onderzoek van de commissie-Cohen openbaar wordt over de Facebookrellen in Haren op 21 september jl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden