personalia

Rob Welten

De burgemeester van Borne, Rob Welten, is zaterdag gekozen als nieuwe voorzitter van de Euregio-raad. Deze raad wil de samenwerking op het grensgebied tussen Nederland en Duitsland bevorderen. Veertig gemeenten uit beide landen vormen de Euregio. CDA'er Welten zal de functie vier jaar vervullen. Hij volgt Gunter Alsmeijer op, de burgemeester van Bad Bentheim. Welten is door de benoeming als voorzitter van de Euregio-raad automatisch ook de voorzitter van de 190-koppige Euregio-ledenvergadering geworden.

undefined

Marion Barry

De zwarte ex-burgemeester van Washington Marion Barry is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Barry kwam uit een straatarm gezin in Mississippi. Hij streed voor gelijke rechten voor zwarten in de VS toen hij in 1974 gemeenteraadslid werd in de Amerikaanse hoofdstad. Vier jaar later werd hij voor het eerst tot burgemeester gekozen. Voor arme Afro-Amerikanen was de Democraat Barry een held en een voorbeeld. En hij bleef dat ondanks vriendjespolitiek in zijn stadsbestuur en de vele schandalen die zijn privéleven later ontsierden.

Begin 1990 werd hij, nadat hij in 1986 voor de derde keer was herkozen, gearresteerd toen hij in gezelschap van een vriendin crack gebruikte. Hij kreeg uiteindelijk een half jaar cel. De val van Barry bleek van korte duur. Hij werd in 1992 weer gemeenteraadslid en werd in 1994 voor de vierde keer herkozen.

undefined

Johanna Veerenhuis

Johanna Veerenhuis uit het Groningse Veele is in Amerika verkozen tot beste 3D-karikaturist van het jaar. Het is de derde keer dat ze de prijs wint voor haar karikaturale beeldjes van bekende mensen. De verkiezing vond plaats in gokstad Reno, waar ze van tweehonderd collega's uit de hele wereld de meeste stemmen kreeg. Ze won met een karikatuur van collega Celestia Ward als Venus van Botticelli. Haar beeldje van Doutzen Kroes won een prijs van Polyform, die het materiaal voor de beeldjes levert.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden