personalia

Rosa da Silva
Rosa da Silva speelt de rol van Anne Frank in het nieuwe toneelstuk over de familie Frank. De 27-jarige Da Silva die nu nog stage loopt bij de Toneelschuur in Haarlem, werd voor de hoofdrol gekozen door regisseur Theu Boermans. Speciaal voor het nieuwe theaterstuk ANNE, over het leven van het Joodse meisje, verrijst in de Amsterdamse Houthavens aan het IJ een nieuw theater. Het stuk moet wereldwijd worden opgevoerd en gaat komend voorjaar in Nederland in première.

Paul Stolk

Voormalig nieuwsfotograaf Paul Stolk is op 67-jarige leeftijd overleden. Stolk fotografeerde ruim 18 jaar voor het ANP. Hij won twee keer de Zilveren Camera en was in 1985 de eerste Fotojournalist van het jaar. Hij was al geruime tijd ziek. Beroemd werd Stolk met de foto's van Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn die onaangedaan een shaggie stond te rollen tijdens een reconstructie op de plaats van de misdaad.

Martin Bril

In april verschijnt een biografie over Martin Bril, een van de populairste columnisten van Nederland. Het boek komt op 22 april uit, vijf jaar nadat Bril op 49-jarige leeftijd stierf aan kanker. Astrid Theunissen tekende het levensverhaal op van de schrijver, die het fenomeen Rokjesdag onder de aandacht bracht. Ze sprak met vrienden en bekenden van Bril, onder wie Max Pam, Jan Mulder en Joost Zwagerman. In 'De schelmenjaren van Martin Bril' portretteert Theunissen "een kwetsbare auteur die schrijvend zijn neuroses poogt te beteugelen", aldus uitgeverij Meulenhoff.

Hilde Pach
Het Prins Bernard Cultuurfonds kent de Martinus Nijhoff Vertaalprijs toe aan Hilde Pach. Ze krijgt de prijs van 35.000 euro voor haar vertalingen van Israëlische literatuur in het Nederlands. Haar vertalingen vanuit het Modern Hebreeuws van de literaire werken van Amoz Oz maken een belangrijk deel uit van haar werk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden