personalia

Aldo Ciccolini

De Franse pianist Aldo Ciccolini (89) is in de nacht van zaterdag op zondag overleden in Asnières-sur-Seine in de buurt van Parijs. Ciccolini had al geruime tijd gezondheidsproblemen. Hij lag sinds enkele weken in het ziekenhuis. De in Napels geboren Ciccolini verwierf wereldfaam als vertolker van werk van de Franse impressionisten Satie, Ravel en Debussy en trad op met de beroemdste dirigenten. Hij was geregeld in Nederland te bewonderen.

undefined

Daan Zeijen

Dichter Daan Zeijen (1992) heeft vrijdag het Nederlands kampioenschap Poetry Slam gewonnen. Hij sleepte de titel Slampion 2015 in de wacht, nadat hij in de finale meer publieksstemmen kreeg dan zijn medefinalist Max Greyson.

De jury was lovend over Zeijen. "Magnifiek, dit was alles wat je in een battle wilt hebben", zei dichter en jurylid Ilja Leonard Pfeijffer.

undefined

Geraldine McEwan

De Britse actrice Geraldine McEwan, vooral bekend van haar rol als Miss Marple, is op 82-jarige leeftijd overleden. Na een beroerte eind oktober en na een periode in het ziekenhuis te hebben gelegen, is ze vrijdag in Londen overleden. McEwan speelde van 2004 tot 2009 in twaalf televisiefilms de rol van Miss Marple van Agatha Christie.

undefined

Joke van Leeuwen

Naast een Dichter des Vaderlands is er sinds zaterdag ook een Dichter der Nederlanden. Het is schrijver en dichter Joke van Leeuwen, die is benoemd door initiatiefnemer het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). Met de Dichter der Nederlanden wil het ANV bijdragen aan de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Van 1815 tot 1830 waren het huidige België en Nederland één koninkrijk. Van Leeuwen, geboren in Den Haag en woonachtig in Antwerpen, zal naar eigen keuze gedichten schrijven voor een ruim publiek over de relevante dingen in Nederland en Vlaanderen. Het verbond stimuleert de verbondenheid tussen Nederlanders en Vlamingen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden