personalia

Simon van der Geest
Het jeugdboek 'Spinder' van Simon van der Geest (35) heeft gisteren de eerste Jan Wolkers Prijs voor beste Nederlandse natuurboek gewonnen. Van der Geest kreeg de prijs, 5000 euro en een origineel literair portret tijdens de live-uitzending van het radioprogramma 'Vroege Vogels' op Texel uitgereikt door Wolkers' weduwe Karina. Het Vara-programma nam samen met de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds het initiatief voor de prijs. Volgens de jury is 'Spinder' een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek over de jongen Hidde die in een verborgen kelder een insectenverzameling houdt.

Sheila Sitalsing
Journaliste Sheila Sitalsing (1968) heeft dit jaar de Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist gewonnen. De prijs is door NRC Handelsblad in het leven geroepen als hommage aan Jér¿me Louis Heldring, die jarenlang werkte als hoofdredacteur en columnist van de NRC. Sitalsing schrijft nieuwscolumns voor de Volkskrant. De jury roemt haar om haar feitenkennis, humorvolle benadering en afwezigheid van enig cynisme. Vorig jaar werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt; Heldring wees toen nog zelf Trouw-columnist Hans Goslinga aan als winnaar. Na Heldrings overlijden in april dit jaar nam een vijfkoppige jury onder leiding van Jeroen Smit zijn taak over. De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenares Iris le Rütte.

Marcia Wallace
Marcia Wallace, die de stem van Edna Krabappel deed in de tv-serie 'The Simpsons', is vrijdagavond op zeventigjarige leeftijd overleden in Los Angeles. Wallace was al enige maanden ziek en stierf in het bijzijn van haar familie en vrienden. Ze kreeg in 1985 de diagnose borstkanker en zette zich daarna in om aandacht te vragen voor de ziekte. Waar ze precies aan is overleden, is niet bekendgemaakt. Edna Krabappel is in de populaire animatieserie lerares op de school van Bart Simpson.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden